Otuz Yıl Savaşları yaşanırken Fransa, Katolik olmasına rağmen Roma-Germen İmparatorluğu’na karşı Protestan prenslik ve devletleri desteklemiştir.

Fransa’nın izlediği bu politika ile ulaşmak istediği amaç aşağıdakilerden hangisidir?

 

Osmanlı-Safevi ilişkilerinin bozulmasının temelinde yatan sebepler askerî, siyasî, dinî boyutları ile değerlendirildiğinde aşağıdakilerden hangisi bu kapsamın dışında kalır?

 

Osmanlı Devleti'nin II. Viyana Kuşatması’ndaki başarısızlığından yararlanmak isteyen Avrupa devletleri rekabet halinde olmalarına rağmen Papa’nın önderliğinde “Kutsal İttifak” adı altında birleşerek Osmanlı Devleti’ne karşı birlikte mücadele ettiler. Osmanlıların aslında bütün Hristiyan dünyasını hedeflediğini söyleyen papa, Avrupa devletlerini kutsal bir çatı altında toplamayı amaçladı ve bunda da başarılı oldu.

Bu paragrafa göre Kutsal İttifak ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?

 

Osmanlı Devleti 1699’da Karlofça Antlaşması ile topraklarının bir kısmını kaybetmiştir. XVIII. yüzyılda ise kaybettiği toprakları geri alabilmek için mücadele etmiş, fakat bu mücadelesinde de emellerine ulaşamamış, yüzyılın sonuna doğru yeni topraklar da kaybetmiştir.

Buna göre;

I. Ülke sınırları XVII. yy sonunda küçülmüştür.        

II. XVII ve XVIII. yy'larda yapılan savaşlar sonunda sınırları değişmiştir.

III. Avrupa hukukundan yararlanmak istemiştir.

IV. Osmanlı Devleti fetih politikasından vazgeçmiştir.

yargılarından hangilerine ulaşılamaz?

 

Akdeniz’de kıyısı bulunan ülkeler, Coğrafi Keşifler öncesinde ticarî açıdan önemli gelirlere sahipken, keşifler sonrası Atlas Okyanusu’na komşu olan ülkelerin ticareti gelişince Akdeniz ticareti eski önemini yitirdi.  

Yukardaki bilgiler dikkate alındığında aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

 

1701-1704 yıllarında Osmanlı Devleti’nde kalyon üretimi tablosu dikkate alındığında aşağıdaki bilgilerden hangisine ulaşılabilir?

 

Otuz Yıl Savaşları, Avrupa tarihindeki uzun süren din savaşlarının sonuncusudur. Avrupa devletleri artık siyasi çıkarlarının dinî karakterlerinin önüne geçtiğini fark etmişlerdir. Kurulan yeni diplomatik ilişkiler ve stratejik hamlelerle devletlerarası siyasi ilişkilerde özellikle politik güç dengelerine dayalı küresel bir yol izlemelerine zemin hazırlamıştır.

Yukarıdaki bilgiler dikkate alındığında savaş sonrası Avrupa siyasetine dair hangi yargıya ulaşılamaz?

 

Osmanlı Devleti XVIII. yüzyılda zayıflamış, Fransa  Osmanlı yönetimine destek vermiş ve bunun karşılığında da kendi çıkarlarını genişletmiştir. 1740 Kapitülasyonları bunu göstermektedir. Bu sayede Osmanlı Devleti içinde en imtiyazlı devlet olma durumunu kazanmıştır. Fransız İhtilali öncesinde Osmanlı Devleti’nin en fazla ihracat ve ithalat yaptığı ülke Fransa idi.

Bu paragrafa göre;

I. Osmanlı Devleti Fransa'dan başka ülkelere de kapitülasyon tanımıştır.

II. Osmanlı Devleti’nin XVIII. yüzyıldaki en iyi müttefiki Fransa’dır.

III. Fransa 1740’dan önce  de Osmanlı Devleti’nden ayrıcalıklar elde etmiştir.

IV. Osmanlı Devleti gücünü kaybettiğinde ilk kez kapitülasyonlar vermiştir.

yargılarından hangilerine ulaşılamaz?

 

II. Viyana Kuşatması, Osmanlı Devleti’nin Avrupa’ya karşı ilk büyük mağlubiyeti olmuştur. Birçok cephede devam eden savaşlar sonucunda Karlofça ve İstanbul Antlaşmaları ile miri, mukataa toprakların ayrıcalıklarını malikâne olarak ele geçiren ayan ve eşraf kesimi, Anadolu ve Rumeli’nin çoğu bölgelerinde merkezî yönetime karşı bağımsızlık sayılabilecek siyasi egemenlik sahaları oluşturdular.

Buna göre, aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

 

Osmanlı Devleti ile Avusturya arasında Vasvar Antlaşması ile sağlanan barış ortamı Avusturya’nın Protestan Macarları mezhep değiş­tirmeye zorlaması ile bozuldu. Macar ileri gelenlerinden Tökeli İmre, Avusturya’nın baskılarına karşı Osmanlı Devleti’nden yardım istedi. Sadrazam Fazıl Ahmet Paşa’nın ölümünden sonra sadrazam olan Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, IV. Mehmet’i ikna ederek hem Macarla­rın yardım isteğini yerine getirmek hem de Orta Avrupa’daki Avusturya’nın gücünü kırmak için sefer düzenledi.

Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın bu sebeplerden dolayı düzenlediği sefer aşağıdakilerden hangisidir? 

 

kontrol et!