XVI. yüzyılda Divân-ı Hümâyun'a dâhil olan şeyhülislam, divanda alınan kararların İslam hukukuna uygun olup olmadığı konusunda görüş bildirirdi.

Şeyhülislam tarafından bildirilen bu görüş aşağıdakilerden hangisidir?

 

15. ve 16.yüzyıl Avrupa'sında sadece soylular yönetici olabilirken aynı yüzyıllarda Osmanlılarda reayadan biri gerekli bilgi, beceri ve liyakate sahip ise veziriazam dahi olabiliyordu.

Bu durum Osmanlılarda hangi tür sosyal hareketliliğin göstergesidir? 

 

Aşağıdakilerden hangisinde Osmanlı bürokrasisinin görev ve alan sıralaması doğru verilmiştir?

Askerî      Bürokrasi      Eğitim ve Hukuk  

 

Sultan vazifeleri ve görülecek hizmetleri bizzat kendisi dağıtır. Bunu yaparken kimsenin servetini, nüfuzunu ve rütbesini önemsemez. Sadece meziyetlerine, karakterine ve mizacına göre karar verir. Böylece makamlar işlerinin üstesinden gelebilecek kişilerle dolar. Meziyetlerin miras yoluyla soydan geçtiğini kabul etmezler.

Yukarıdaki bilgilere göre, Osmanlılarda görevlendirilecek kişilerde öncelikle hangi özelliğin arandığı söylenebilir?

 

Osmanlı Devleti'nde padişah hem devlet başkanı hem de ordu komutanı olarak birçok görev ve yetkiye sahipti.

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı padişahlarının görevlerinden biri değildir?

 

I. Bursa    II. İstanbul    III. Edirne

Yukarıda verilen Osmanlı başkentlerindeki sarayların yapılış sırası aşağıdaki hangi seçenekte doğru verilmiştir?

 

Divân-ı Hümâyun, Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminden itibaren devlet işlerinin görülmesinden birinci derece sorumlu olan bir kurumdu. Devletin siyasi, idari, mali, hukuki işleri burada padişah adına görüşülüp onun adına kararlar alınırdı. Devlet işlerinin divan kurularak yürütülmesi geleneği Osmanlılara İslam ve Türk İslam devletlerinden geçmiş ve Türkiye Selçuklularının divanı, Osmanlı Divân-ı Hümâyun'unu önemli ölçüde etkilemişti.

Yalnızca metindeki bilgilere dayanılarak;

I. Osmanlı Devleti kendinden önce devlet hayatında var olan kurumu örnek almıştır,

II. Divân-ı Hümâyun padişahın yetkilerini sınırlamaktadır,

III. Divân-ı Hümâyun daha önceki Türk ve İslam devletlerinde de mevcuttur,

IV.  Divân-ı Hümâyun Osmanlı Devleti’nin en önemli danışma kurumudur

yargılarından hangilerine ulaşılamaz?

 

Divân-ı Hümâyun, Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminden itibaren devlet işlerinin görülmesinden birinci derece sorumlu kurumdu. Devletin siyasi, idari, mali, hukuki her türlü işleri burada padişah adına görüşülüp onun adına kararlar alınırdı. Türkiye Selçuklu Devleti’nin hükümet teşkilatı örnek alınarak oluşturulan Divân-ı Hümâyun'un Fatih Sultan Mehmet tarafından yapılan düzenlemelerle işlevi daha da arttırılarak 1454 senesine kadar her gün yapılan divan toplantıları haftada dört gün yapılmaya başlandı.

Bu bilgilere dayanarak, aşağıdakilerden hangisinin Divân-ı Hümâyun'un özelliklerinden biri olduğu söylenemez?

 

Enderunda, devlet adamı yetiştirme konusunda dönemin diğer okullarından çok daha ileri düzeyde eğitim verilmekteydi. Osmanlı Devleti’nin geleceğine hükmedecek devlet adamlarının yetiştirilmesi için en iyi müderris ve hocalar görevlendirilmekteydi. Dönemin en büyük âlimleri olan Molla Gürani, Molla Zeyrek, Mirim Çelebi ve Ali Kuşçu; Enderunda ders veren hocalardan birkaçıydı.

Buna göre, Enderun kurumuyla Osmanlı Devleti'nde;

I. Devlet adamı eğitimine önem verilmiştir.

II. Devlet bürokrasisine adam yetiştirilmemiştir.

III. Dönemin önde gelen âlimleri eğitime yön vermiştir.

yargılarından hangilerine ulaşılabilir?

 

Osmanlı Devleti’nde saray hem resmî işlerin yürütüldüğü yer hem devlet adamı yetiştirme merkezi hem de padişahın ailesiyle ikamet ettiği yerdi. Saray Birun, Enderun ve Harem olmak üzere üç bölümden oluşurdu. Divan toplantıları Birun’da yapılırdı. Enderun’da devlet adamı yetiştiren çok nitelikli bir okul vardı. Sarayın Harem bölümüyle ilgili ise çok şey yazılmıştır. Özellikle bazı yabancı yazarlar sarayın bu bölümüyle ilgili sayfalar dolusu bilgi vermişlerdir. Ancak işin aslına bakıldığında görülür ki sarayın Harem bölümü padişahın aile yaşantısını sürdürdüğü mahrem kısımdı ve buraya hiçbir yabancının girişine izin verilmezdi.

Buna göre Topkapı Sarayı ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

 

kontrol et!