Topkapı Sarayı'nın önemli bir birimi de Birun'dur. Dış saray olarak bilinir. Buradaki görevliler devletin önemli kurumlarının işlerini yürüten görevlilerdir.

Aşağıdakilerden hangisi Birun’da yer alan görevlilerden biri değildir?

 

Divan-ı Hümâyun içerisinde;

I. Veziriazam

II. Defterdar

III. Nişancı

IV. Kazasker

V. Kapı Ağası

gibi devlet görevlilerinden hangileri yer almıştır?

 

Enderun Mektebi üst düzey Osmanlı devlet adamlarının yetiştirildiği bir eğitim kurumuydu. Medrese dışındaki en köklü okuldu. En iyi hocaların eğitim verdiği bu okulda çok çeşitli dersler okutulurdu. Bu okuldaki öğrencilere İslam kültürü öğretilirdi. Öğrenciler bunun yanında zihin eğitimi, yabancı dil ve beden eğitimi dersleri alırdı. Başarısız olan öğrenciler bu okuldan çıkarılır, askerliğe yönlendirilirdi. Döneminin en ileri düzey eğitimini veren Enderun, birçok yabancı ülke elçisinin eserlerinde övgü ile bahsettiği bir mektepti.

Bu bilgiler dikkate alındığında Enderun Mektebiyle ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

 

Topkapı Sarayı’nda padişah ve ailesinin kaldığı yer olan Harem dairesi iki kısma ayrılmıştı. Saray görevlilerinden oluşan hizmet edenler, padişah ve ailesinin işlerini görürlerdi. Padişahların annesi olan valide sultanların yönettiği harem, disiplinli yönetimiyle aynı zamanda hizmet eden cariyelerin eğitim gördüğü bir çeşit okul görevi de görüyordu.

Buna göre Harem’le ilgili olarak;

I. Hanedanın evi konumundadır.
II. Bazı saray görevlilerinin de ikamet yeridir.
III. Belli kurallara göre yönetilir.

yargılarından hangileri söylenebilir?

 

Saray okulu olan Enderunda yetişenlerden nerede nasıl davranması gerektiğini bilmeleri, devletin çıkarlarını her zaman gözetmeleri, her işinde düzenli ve disiplinli olmaları beklenirdi.

Osmanlı Devleti'nin Enderun Mektebi'yle;

I. Devlet kadrolarında işinin ehli ve sadık kişilerin görev yapmasını sağlama,
II. Devletin kurumsal yapısı için liyakatli insan kaynakları oluşturma,
III. Yapacağı işlerde mükemmeli arayan devlet adamlarını yetiştirme

hedeflerinden hangilerini gerçekleştirmeye çalıştığı söylenebilir?

 

I. Arz Odası
II. Adalet Kulesi
III. Enderun Mektebi

Yukarıdaki  verilenlerden hangileri Fatih Sultan Mehmet’in yönetimde merkezîleşme hedefini gerçekleştirmeye yönelik oluşturduğu kurumlardandır ?

 

Danışmaya önem veren Osmanlı Devleti daha önceki İslam devletlerinde olduğu gibi divan sistemini devam ettirmişti. Divanda devletin en yetkili devlet adamları bulunurdu. Devletin en önemli siyasi, askerî, idari ve ekonomik konuları burada görüşülürdü. Bu yüzden vezirler, kazaskerler, defterdarlar ve nişancılar divanın başta gelen üyeleriydi. Bunun dışında divanda ağır suçlar görüşülür ve suçlulara cezalar da verilebilirdi. Sadrazamın başkanlık ettiği divanda üyeler arasında belirlenmiş bir iş bölümü vardı.

Bu bilgilere dayanarak Osmanlı Devleti'nde divan ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

 

İstanbul şehrinin tacı konumundaki Topkapı Sarayı, aynı zamanda şehir kültürünün de merkezi konumundaydı. Burada düğünler, bayramlaşmalar ve şenlikler yapılırdı. Bu merasimlere katılan İstanbul halkı sarayda yaşayanlarla bir araya gelirdi. Ayrıca sarayın önde gelen kişileri İstanbul’un çeşitli yerlerine cami ve benzeri eserler yaptırarak şehir kültüründe katkı sağlarlardı. Sancaklara çıkan şehzadeler de bulundukları yerlere saray kültürünü taşırlardı.

Bu bilgiye dayanarak Osmanlı Devleti’nde Topkapı Sarayı’nın şehir kültürüne etkisi ile ilgili aşağıdaki verilen yorumlardan hangisi savunulamaz?

 

Osmanlı Devleti’nde terzilik yapan Hasan Efendi, Kapalı Çarşı’dan peşin para ile sipariş ettiği ürünü alamayınca durumu “Kadı” efendiye şikayet etmiş ancak sorunu çözülmeyince de Topkapı Sarayındaki Divân-ı Hümâyun'da hakkını aramış ve böylece adaletin gerçekleşmesi sağlanmıştır.

Bu parçadan hareketle, Osmanlı hukuk sisteminin özellikleri hakkında aşağıdakilerden hangisini söylemek mümkündür?

 

kontrol et!