Page 24 - Fen Lisesi Kimya 10 | 2. Ünite
P. 24

3.                         HETEROJEN
                                            KARIŞIMLAR
         BÖLÜM


                                            ‣  Bazı karışımlarda bileşenlerin farklı faz oluşturmasının nedeni ne olabilir?
                                            ‣  Heterojen karışımlardaki bileşenler her zaman gözle ayırt edilebilir mi?
                                            ‣  Bakıldığında homojen gibi görünen heterojen karışımlar nasıl ayırt edi-
                                               lebilir?

                                            2.3.1. Heterojen Karışımlar

                                               Özellikleri  her  yerinde  aynı  olmayan  karışımlara  heterojen  karışım
                                            denir. Zeytinyağı-su (Görsel 2.20), tebeşir tozu-su, ayran, süt, sis, duman,
                                            deodorant, mayonez, ketçap heterojen karışım örnekleridir. Heterojen ka-
                                            rışımlarda bir araya gelen saf maddeler, karışımın her noktasında aynı
                                            oranda bulunamaz. Örneğin tuz ile şekerin karışmasıyla oluşmuş bir he-
                                            terojen karışımın farklı yerlerinden örnekler alınıp her bir örnekteki şeker
                                            ve tuz miktarları belirlenerek bu oran hesaplanırsa her örnek için farklı
            Görsel 2.20: Zeytinyağı-su faz ayrımı  değerler bulunur. Şekerle tuzu, pudra hâline getirerek karıştırsak bile ho-
                                            mojen bir karışım elde edemeyiz. Bu nedenle katılar, en iyi karıştırıcılarla
                                            karıştırılsa bile homojen hâle gelemez ve heterojen karışımları oluşturur.
                                            Heterojen karışımların ayırt edilmesi her zaman çıplak gözle yapılamaz.
                                            Bazen çıplak gözle baktığımızda homojen gibi gördüğümüz karışımların,
                                            mikroskop  altında  incelediğimizde  heterojen  oldukları  anlaşılmaktadır.
                                            Örneğin süte çıplak gözle bakıldığında süt tek bir maddeymiş gibi görü-
                                            nürken mikroskopla bakıldığında her yerinde su ve yağ dağılımının aynı
                                            olmadığı görülür. Bundan dolayı süt heterojen karışımdır.
                                               Heterojen karışımlarda dağılan maddeye dağılan faz, çözücü mad-
                                            deye ise dağıtan faz denir. Heterojen karışımlar, genellikle birden çok
                                            fazdan oluşur. Bu fazlar genellikle çıplak gözle gözlemlenebilir. Örneğin
                                            zeytinyağı ve su karıştırıldıktan sonra bir süre beklenirse zeytinyağı fazı
                                            ve su fazı ayrı ayrı gözlemlenebilir, yani faz ayrımı oluşur.



                                            a) Heterojen Karışımların Sınıflandırılması
                                               Dağıtan ve dağılan fazların fiziksel hâline göre karışımlar aşağıdaki
                                            gibi sınıflandırılır.




                                                                  Heterojen Karışımlar



                                               Emülsiyon       Süspansiyon        Aerosol         Adi Karışım



                                            Emülsiyon:  İki  sıvının  birbiri  içerisinde  heterojen  olarak  dağılması  so-
                                            nucu oluşmuş karışımlardır. Örneğin su ve benzen bulunan bir kap ta-
                                            mamen karışıncaya kadar çalkalanacak olursa su ve benzen zerrecikleri
                                            birbiri içerisinde dağılarak heterojen bir karışım yani emülsiyon oluşturur.
                                            Böyle karışımlar kararlı olmayıp bekletildikleri zaman iki ya da daha fazla
                                            farklı sayıda sıvı faza ayrılır. Zeytinyağı-su, benzin-su, mazot-su, mayo-
                                            nez ve süt emülsiyon örnekleridir.


                 94
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29