Page 35 - Coğrafya 12 | 2.Ünite
P. 35
GAP’ta Hayvancılık
GAP bölgesinde hayvancılık, genellikle meraya dayalı geleneksel yöntemlerle (ekstansif) yapılmaktadır.
Türkiye’de mevcut sığır varlığının yaklaşık %7,3’ü, koyun varlığının %16,2’si ve keçi varlığının % 22,8’i
GAP bölgesinde bulunmaktadır.
Bölgede hayvancılığın ve yem bitkileri üretiminin ge-
liştirilmesi hâlinde gelecekte Türkiye’deki hayvansal
ürünlere (et, süt, yumurta) olan talebin karşılanması
hedeflenmektedir. Ayrıca Orta Doğu, Kuzey Afrika ve
Orta Asya devletleri gibi ticari bağlantıların olduğu böl-
gelere yapılacak ihracat ile Türkiye’ye önemli bir döviz
girdisi sağlanacaktır (Görsel 2.8).
GAP’ta Su Ürünleri
Fırat-Dicle Havzası’nda 2.235 km uzunluğunda akarsu, Görsel 2.8: Bölgede hayvancılık daha çok meralar-
6.481 hektar doğal göl ve 129.987 hektar baraj gölü ile da yapılmaktadır.
GAP bölgesi çok büyük bir su potansiyeline sahiptir.
GAP bölgesinde barajların tamamlanması ile birlikte
yaklaşık 198.473 hektar su yüzey alanı hedeflenmek-
tedir. Bu potansiyel değerlendirildiğinde bölgenin su
ürünleri üretim ve tüketimi artış gösterecek ve ulusal
ekonomiye önemli bir katkı sağlanacaktır. GAP tamam-
landığında yaklaşık 32.500 ton/yıl balık üretimi, 50 mil-
yon dolar gelir ve 6.500 kişiye istihdam oluşturulması
mümkün olabilecektir. Mevcut durumda Türkiye’de iç
sulardan elde edilen balığın avcılıkta %4,3’ü ve yetişti-
ricilikte %7,6’sı GAP bölgesinden sağlanmaktadır (Gör-
sel 2.9).
Görsel 2.9: Barajlarda yapılan kültür balıkçılığı
GAP’ta Sanayi
GAP bölgesinde tarıma dayalı sanayi-
nin gelişmesi diğer sanayi kollarının
gelişmesine de ortam hazırlamıştır.
GAP bölgesinde 2016 yılı sonu itiba-
rıyla 17 adet Organize Sanayi Bölgesi
(OSB) tamamlanmıştır. Tamamlanan
OSB’lerde 1.845 firma üretime geç-
miş ve 164.109 kişiye istihdam olanağı
sağlanmıştır (Görsel 2.10).
Görsel 2.10: GAP Bölgesinde yer
alan Gaziantep’te dokuma fabrikası
81