Page 109 - Fen Bilimleri Laboratuvarı Öğretmen El Kitabı
P. 109

Laboratuvar Tekniklerine Giriş

           DİSEKSİYON KİTİ
           Bitki ve hayvan dokularının incelenmesi için hazırlık ça-
           lışmalarında kullanılan metal aletlerdir. Diseksiyon kiti;   b  a
           bisturi, diseksiyon makası, penset ve diseksiyon iğnesi
           gibi parçalardan oluşur (Görsel 3.131).
           Bisturi (a); parçalama, kesit alma gibi işlemlerde kulla-
           nılır. Çok keskin bir alettir. Bu nedenle kullanımı sırasın-
           da dikkatli olunmalıdır.
           Diseksiyon makası (b), ucu sivri ve eğri metal malze-             d
           medir. Organların yumuşak ve hassas dokularını kesmek
           ve cerrahi işlemlerde kullanmak üzere geliştirilmiştir.
                                                                                   c
           Penset  (c); materyallerin  tutulmasını sağlayan, ince
           uçlu, ucu düz, eğimli veya dişli, metal malzemedir. Cer-
           rahi müdahale ve pansumanlar sırasında da kullanılır.    Görsel 3.131: Diseksiyon kiti

           Diseksiyon iğnesi (d); ucu sivri ve keskin, uç kısmı metal,
           sap kısmı metal veya plastik laboratuvar malzemesidir.
           Organ ve dokuların kesilip incelenmesinde kullanılır.
           DİSEKSİYON KÜVETİ

           Çeşitli hayvan ve dokuların incelenmesinde kullanılan,
           35x25x4 cm ebatlarında, alüminyum veya plastik kü-
           vetlerdir (Görsel 3.132). İçine uygun kalınlıkta parafin
           dökülür. Parafin, incelenecek materyalin iğne ile tuttu-
           rulmasını sağlar.










                                                                   Görsel 3.132: Diseksiyon küveti
           ÖZE

           Mikroorganizma ekimi sırasında kullanılan, uç kısmı
           halka şeklindeki metal aletlerdir. Daha çok katı ve sıvı
           ortamdaki kolonilerden örnek alınmasını sağlar.
           Laboratuvarda öze, Görsel 3.133’te görüldüğü gibi ste-
           rilize (alevde kızıllaşıncaya kadar  yakılıp soğutulmalı
           veya sterilatörde 175 °C’de bir dakika tutulmalı) edilerek
           kullanılmalıdır. Ekimi yapılacak mikroorganizma öze ile
           alınır, besi yerine batırılıp çekilir ve mikroorganizmanın
           uygun koşullarda üremesi sağlanır. Bu sırada ekimi ya-
           pılan mikroorganizmanın adı, inkübasyon tarihi, sıcaklı-
           ğı, besi yeri adı gibi bilgiler yazılmalıdır.



                                                                        Görsel 3.133: Öze






          108
   104   105   106   107   108   109   110   111   112   113   114