Page 173 - Biyoloji Sınıf İçi Değerlendirme
P. 173
ÖĞRETMEN REHBER KİTABI
SINIF İÇİ DEĞERLENDİRME ÖRNEĞİ 4
AÇIK UÇLU SORU
BİYOTEKNOLOJİ
Aşağıda “Biyoteknoloji” ile ilgili verilen metni okuyarak soruları cevaplayınız.
1. sorunun doğru cevabı 1 puandır. 2.sorunun doğru cevabı 4 puandır.
3. sorunun doğru cevabı 2 puandır. Toplam alabileceğiniz en yüksek puan 7’dir.
Diyabet (şeker hastalığı); popülasyon içinde teşhis edilmiş, bir o kadar da teşhis edilememiş olarak bulunan
ve insanlar arasında en yaygın olarak görülen hastalıklardan birisidir. İnsülin hormonunun yokluğu, yeter-
sizliği veya etkisizliği nedeniyle hiperglisemiye (yüksek kan şekeri) yol açan bir hastalıktır. Tedavi edilmediği
durumlarda bu hastalığın uzun süreli etkisi çeşitli organ hasarları ve yetmezlikleri ile sonuçlanmaktadır. Bu
nedenle kan şekerinin olabildiğince normale yakın seviyelerde tutulması çok önemlidir.
Dünya sağlık örgütü her yıl yaklaşık 2.9 milyon ölümün diyabetle ilişkisi olduğunu tahmin etmektedir. İnsü-
lin diyabet hastalığının tedavisinde kullanılan ve kan şekerini düşürücü etkiye sahip bir hormondur. Elli bir
amino asitten (aa) oluşan polipeptit yapısındaki bu hormon vücutta glikoz dengesini sağlamak için hayati
bir öneme sahiptir. Son yıllarda şeker hastalığının görülme sıklığının artması insüline olan ihtiyacı da arttır-
mıştır.
1920’li yılların başlarından itibaren diyabet, domuz ve sığır pankreasından elde edilen insülinle tedavi edil-
mekteydi. İnsülinle tedavi gören bir hasta için günlük ortalama doz yaklaşık olarak 40-60 U yani 1.4- 2.1 mg
arasındadır. Dünyanın endüstrileşmiş ülkelerinde yılda 130.000 mega U insülin diyabet hastalarını tedavi
etmek için kullanılmakta ve her yıl insüline olan ihtiyaç %3-4 oranında artış göstermektedir. Bir domuz
pankreasından yaklaşık 150 mg insülin saflaştırılabilmekte, dolayısıyla mevcut gereksinimleri karşılamak
için gerekli olan insülin miktarını bu yöntemle üretmek oldukça zor olmaktadır. Ayrıca domuz ve sığırdan
elde edilen insülin insanda savunma sistemini harekete geçirerek alerjik reaksiyonların ortaya çıkmasına
sebep olur.
173