Page 136 - 3 Adım AYT Biyoloji
P. 136
BİYOLOJİ 2. ADIM A
6. Biyoloji dersinde hamurun mayalanmasını, etil alkol 8. Fermantasyon ve oksijenli solunum tepkimeleri özetlenmiştir.
fermantasyonu yapan maya mantarları tarafından
gerçekleştirildiği, bunun için maya mantarlarının unu
oksijensiz ortamda besin kaynağı olarak kullanıp enerji
ürettiği söylenildi. Atık olarak ise etil alkol ve CO gazının
2
oluştuğundan bahsedildi. Elif eve geldiğinde annesinin ılık
su, un, tuz ve mayayı karıştırarak hamur elde edip, üzerini
ise kapak ile kapatarak 3 saat bekledikten sonra hamurun
kabardığını, hamurdan farklı bir kokunun geldiğini ve hamur
kabının hala soğumadığını gözlemledi.
Buna göre Elif’in derste öğrendiği ve evde gözlemlediği
olaylar ile ilgili kurduğu aşağıdaki bağlantılardan hangisi
yanlıştır?
Buna göre iki tepkime ile ilgili aşağıdaki yorumlardan
A) Hamurun kabarması karbondioksit gazından kaynaklan- hangisi yapılamaz?
maktadır.
A) Substrat olarak aynı molekül kullanılır.
B) Mayanın içinde fermantasyon yapabilen canlılar vardır.
B) Bazı basamakları hücrenin aynı bölgesinde gerçekleşir.
C) Kaynar su kullanmak hamur mayalanmasını hızlandırır.
C) Aktivasyon için ATP harcanması ortaktır.
D) Hamurun üzerinin kapak ile kapatılması oksijensiz ortam D) Tepkimelerin enerji verimi birbirinden farklıdır.
sağlar. E) Tepkime sonunda oluşan son ürünler organik yapılıdır.
E) Enerji üretimi sırasında çevreye bir miktar ısı yayılır.
9. Fermantasyon ile ilgili bir deney düzeneği hazırlanıyor.
7. Etil alkol fermantasyonu özetlenmiştir.
Buna göre,
Bir süre sonra,
I. X olayı sırasında defosforilasyon ve fosforilasyon olayları
birbirini izler. I. K kabında glikoz çözeltisi, L kabında ise süt miktarı azalır.
II. Cıva seviyesi 1 yönünde yükselir.
II. Y olayı sırasında NAD molekülü indirgenir.
+
III. K ve L kaplarında asitlik artar.
III. X ve Y olayları sonunda ortamın pH’si artar.
ifadelerinden hangileri doğrudur? değişimlerinden hangileri gerçekleşir?
A) Yalnız I A) Yalnız I
B) Yalnız II B) Yalnız II
C) Yalnız III C) I ve III
D) I ve II D) II ve III
E) I, II ve III E) I, II ve III
134