Page 38 - 3 ADIM AYT BİYOLOJİ
P. 38

BİYOLOJİ                                                                                     2. ADIM



        6.   Aşağıdaki  grafiklerde  X,  Y  ve  Z  besinlerinin  miktarındaki,         8.   İnsanların hem ince bağırsak hem de kalın bağırsağında
            zamanla meydana gelen değişimler gösterilmiştir.        aşağıdaki besin maddelerinden hangisinin emilimi görü-
                                                                    lür?
                                                                    A) Vitamin                        B) Glikoz                   C) Amino asit

                                                                                      D) Gliserol                    E) Yağ asidi



                                                                9.   Aşağıdaki şekilde, villusun yapısı ve kısımları gösterilmiştir.











                                                                    Villusların yapısı ve görevleriyle ilgili olarak aşağıdakiler-
                                                                    den hangisi yanlıştır?
            Grafiklere göre X, Y ve Z ile belirtilen besin çeşitleri hangi
            seçenekte doğru verilmiştir?                            A)  Sindirim sonucu oluşan maddeler pasif ve aktif taşıma ile
                                                                      epitel hücreleri tarafından emilir.
                     X                            Y                           Z
                                                                    B)  Bu yapı sayesinde ince bağırsakta emilim yüzeyi artırılır.
            A)  Protein                 Karbonhidrat           Yağ
                                                                    C)  Sindirim enzimleri üreterek kimyasal sindirimi gerçekleş-
            B)  Yağ                 Protein           Karbonhidrat
                                                                      tirir.
            C)  Protein                 Yağ                          Karbonhidrat
                                                                    D)    Yağ  asitleri,  gliserol  ve  yağda  eriyen  vitaminlerin  lenf
            D)  Karbonhidrat        Yağ                          Protein  kılcallarına geçmesini sağlar.

            E)  Karbonhidrat        Protein            Yağ          E)  Amino asit ve karbonhidrat monomerleri emilerek kan
                                                                      kılcallarına taşınır.






                                                                10.  Karbonhidrat,  yağ  ve  proteinlerin  sindirimi  sonucunda
                                                                    açığa çıkan küçük moleküllerin dolaşım sisteminde ortak
        7.   Aşağıdaki şekilde insanda sindirim sistemi organları numara-  olarak görüldüğü ilk yer aşağıdakilerden hangisidir?
            landırılarak gösterilmiştir.
                                                                    A)  Lenf kılcalı
                                                                    B)  Sol köprücük altı topları
                                                                    C)  Üst ana toplardamar
                                                                    D)  Sağ kulakçık
                                                                    E)  Kapı topları




                                                                11.  Karaciğer ile ilgili,

                                                                    I. Sindirim enzimi salgılar.

                                                                    II. Kan şekerini ayarlar.
            Buna  göre  verilen  organlardan  hangisinde  hücre  dışı      III. Kanın pıhtılaşmasında görev alan proteini üretir.
            kimyasal sindirim yapılmaz?
                                                                    ifadelerinden hangileri doğrudur?

            A)  1, 2 ve 3                  B)  1, 3 ve 4              C)  1, 4 ve 5  A)  Yalnız I                      B)  Yalnız II                       C)  I ve II
                             D)  1, 3 ve 5                  E)  2, 3 ve 5                       D)  II ve III                    E)  I, II ve III




         38
   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43