Page 52 - 3 Adım AYT Biyoloji
P. 52
BİYOLOJİ 2. ADIM
6. Aşağıdaki grafiklerde X, Y ve Z besinlerinin miktarındaki, 8. İnsanların hem ince bağırsak hem de kalın bağırsağında
zamanla meydana gelen değişimler gösterilmiştir. aşağıdaki besin maddelerinden hangisinin emilimi görü-
lür?
A) Vitamin B) Glikoz C) Amino asit
D) Gliserol E) Yağ asiti
9. Aşağıdaki şekilde, villusun yapısı ve kısımları gösterilmiştir.
Villusların yapısı ve görevleriyle ilgili olarak aşağıdakiler-
den hangisi yanlıştır?
Grafiklere göre X, Y ve Z ile belirtilen besin çeşitleri hangi
seçenekte doğru verilmiştir? A) Sindirim sonucu oluşan maddeler pasif ve aktif taşıma ile
epitel hücreleri tarafından emilir.
X Y Z
B) Bu yapı sayesinde ince bağırsakta emilim yüzeyi artırılır.
A) Protein Karbonhidrat Yağ
C) Sindirim enzimleri üreterek kimyasal sindirimi gerçekleş-
B) Yağ Protein Karbonhidrat
tirir.
C) Protein Yağ Karbonhidrat
D) Yağ asitleri, gliserol ve yağda eriyen vitaminlerin lenf
D) Karbonhidrat Yağ Protein kılcallarına geçmesini sağlar.
E) Karbonhidrat Protein Yağ E) Amino asit ve karbonhidrat monomerleri emilerek kan
kılcallarına taşınır.
10. Karbonhidrat, yağ ve proteinlerin sindirimi sonucunda
açığa çıkan küçük moleküllerin dolaşım sisteminde ortak
7. Aşağıdaki şekilde insanda sindirim sistemi organları numara- olarak görüldüğü ilk yer aşağıdakilerden hangisidir?
landırılarak gösterilmiştir.
A) Lenf kılcalı
B) Sol köprücük altı topları
C) Üst ana toplardamar
D) Sağ kulakçık
E) Kapı topları
11. Karaciğer ile ilgili,
I. Sindirim enzimi salgılar.
II. Kan şekerini ayarlar.
Buna göre verilen organlardan hangisinde hücre dışı III. Kanın pıhtılaşmasında görev alan proteini üretir.
kimyasal sindirim yapılmaz?
ifadelerinden hangileri doğrudur?
A) 1, 2 ve 3 B) 1, 3 ve 4 C) 1, 4 ve 5 A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II
D) 1, 3 ve 5 E) 2, 3 ve 5 D) II ve III E) I, II ve III
50