Page 73 - 3 Adım AYT Kimya
P. 73
KİMYA
AYT 1.
Koligatif Özellikler - Çözünürlük ADIM
Çözünürlüğe Etki Eden Faktörler - B
1. Aynı ortamda bulunan kaplardan birincisinde çay şekerinin sulu 3. Saf X maddesinin sudaki çözünürlüğünün sıcaklıkla değişimi
çözeltisi, ikincisinde etil alkolün sulu çözeltisi bulunmaktadır. grafikte verilmiştir.
25 °C’ta hazırlanan 52 g doygun X çözeltisinin sıcaklığı 10 °C
Her iki çözeltiye aynı sıcaklıkta eşit miktarda saf su ilave edi- düşürülüyor.
liyor.
Bu çözeltide çökme olmaması için aynı sıcaklıkta en az
Buna göre, kaç gram su eklenmelidir?
I. 1. kapta buhar basıncı artar.
A) 40 B) 50 C) 60 D) 80 E) 120
II. 2. kapta buhar basıncı azalır.
III. Elektrik iletkenliği 2. kapta azalır.
yargılarından hangileri doğru olur?
A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III
D) II ve III E) I, II ve III
2. Aşağıdaki sıvılar belirtilen dış basınçların olduğu ortamda 4. Kütlece %46’lık etil alkol içeren Y molal sulu çözeltinin 25 °C’taki
bulunmaktadır. buhar basıncı X mmHg’dır.
Sıvı Dış basınç (mmHg)
25 °C’ta saf etil alkolün (C H OH) buhar basıncı 48 mmHg
I. 0,5 M AlCl çözeltisi 760 2 5
3 ve 25 °C’ta saf suyun buhar basıncı 24 mmHg olduğuna
II. 2 M C H O çözeltisi 660
6 12 6 göre X ve Y kaçtır?
III. 1 M NaCl çözeltisi 720
(Mol kütleleri, g/mol, H:1, C:12, O:16)
Buna göre bu sıvıların kaynamaya başlama sıcaklıkları
arasındaki ilişki hangi seçenekte doğru verilmiştir? X Y
A) I > II > III A) 20 100/27
B) I = II = III B) 28 50/27
C) I > III > II C) 30 500/27
D) II > III > I D) 36 27/50
E) I = II > III E) 40 27/500
71