Page 119 - 3 ADIM DENEME SINAVI (TYT) TYT KİTAP 1.ADIM
P. 119
TYT • TEM 1. ADIM • 3. DENEME
19. Cevizli sucuk yapımı işiyle uğraşan bir üretici, başlan- 21. Yaş incir kuruduğunda %40, yaş üzüm kuruduğunda
gıçta üzümün %80 i kadar üzüm suyu elde ediyor. %30 fire vermektedir.
Bu üzüm suyunu kaynatarak %40 ını buharlaştırıp Yaş incirin kilosunu 30 liraya, yaş üzümün kilosunu 10
pekmez elde ettikten sonra pekmeze başlangıçtaki liraya alan Emre, bu ürünleri kurutup satacaktır.
üzüm miktarının %3 ü kadar nişasta ekleyip sucuğun
Eşit miktarda yaş incir ve yaş üzüm alan Emre, kurut-
tatlı kısmını oluşturuyor. tuğu incirlerin satışından %57 kar elde etmeyi ve tüm
satıştan %65 kar elde etmeyi istemektedir ve satış
Son olarak üzüm suyu miktarının %30 kadar ceviz
fiyatlarını buna göre belirlemiştir.
kullanarak sucuk yapımını tamamlıyor.
Buna göre Emre’nin belirlediği bir kilogram kuru
Buna göre üretici 255 kg lık sucuk yapmak için kaç
incirin satış fiyatı, bir kilogram kuru üzümün satış
kilogram üzüm kullanmalıdır?
fiyatından kaç lira fazladır?
A) 460 B) 415 C) 380 D) 365 E) 340
A) 41 B) 47,5 C) 51,5 D) 57 E) 62,5
22. Aşağıdaki grafiklerde A ve B karışımlarının su-şeker
oranları verilmiştir.
Grafik: Su ve Şeker Oranı Grafik: Su ve Şeker Oranı
su (gr) su (gr)
A B
45
40
şeker (gr) şeker (gr)
10 15
20. Irmak kırtasiyeden içinde 10 adet kalemin bulunduğu A karışımından 40 gram, B karışımından x gram alınıp
kutulardan 2 tane satın alınca kırtasiye sahibi Irmak’a başka bir kapta karıştırıldıktan sonra elde edilen yeni
aynı kalemden 4 tane hediye ediyor. karışıma 6 gram şeker ekleniyor.
Buna göre Irmak’ın aldığı kalemlerin maliyeti hediye Elde edilen yeni karışımın şeker yüzdesi %27
alınan kalemlerden sonra hangi oranda azalmıştır?
olduğuna göre x kaçtır?
1111 11111 11111 11111 11111 1
A) B) C) D) E)
5678 9
5678 9 5678 9 5678 9 A) 64 B) 71 C) 79 D) 83 E) 92
5678 9
117 Diğer sayfaya geçiniz.