Page 53 - 3 ADIM DENEME SINAVI (TYT) TYT KİTAP 3.ADIM
P. 53

TYT • FEN                                                             3. ADIM • 1. DENEME

           12.  Kütlece  %  25’lik  200  g  NaCl  çözeltisine  bir  mik-  15.  X’e bağlı çekinik bir özellik olan kırmızı yeşil renk
               tar NaCl ve 250 g su ekleniyor.  NaCl’nin 20 gramı     körlüğü bakımından genotipleri verilen,
               çözünmeden kalıyor.
                                                                 R  r
                                                                        R
                                                              I. X X       X Y
               Oluşan son çözeltinin derişimi kütlece % 20 oldu-     II. X X       X Y
                                                                 R  r
                                                                        r
               ğuna göre eklenen NaCl kaç gramdır?               R  R   r
                                                              III. X X      X Y
               A) 50     B) 60    C) 65    D) 70         E) 75   r  r   R
                                                             IV. X X        X Y
                                                              numaralı  ebeveynlerden  hangilerinin  erkek  ço-
                                                              cuklarının  kırmızı  yeşil  renk  körü  olma  olasılığı
                                                              %50 dir?

                                                              A) Yalnız I      B) Yalnız IV      C) I ve II
                                                                     D) I ve III      E) II, III ve IV
           13.  2NaOH(suda) + H CO (suda)  X(suda) + 2H O(s)
                             2
                                3
                                                   2
               NaOH(suda)  +  H CO (suda)  Y (suda) + H O(s)
                             2  3                 2
               Yukarıda  verilen  tepkimeler  sonucu  elde  edilen
               X ve Y tuzları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden han-
               gisi doğrudur?
               A)  X tuzunun yaygın adı yemek sodasıdır.

               B)  Y tuzunun yaygın adı çamaşır sodasıdır.  16.   X, Y ve Z canlılarına ait bazı özellikler verilmiştir.
               C)  Y tuzu temizlik ürünlerinde kullanılır.
                                                               Canlı Türü          Özellik
               D)  X tuzu hamur kabartma işlemlerinde kullanılır.       Işık varlığında ototrof, karanlık
                                                                  X
               E)  Formülleri X: Na CO , Y: NaHCO 'tür.                 ortamlarda heterotrof özellik gösterir.
                              2   3        3
                                                                  Y     Heterotrof olarak beslenmesine
                                                                        rağmen aktif yer değiştiremez.
                                                                        Canlılar dünyasında sinir hücrelerinin
                                                                  Z
                                                                        ilk görüldüğü grupta yer alır.
                                                              Buna göre X, Y ve Z canlılarıyla ilgili aşağıdaki
                                                              eşleştirmelerden hangisi doğrudur?

                                                                     X           Y          Z
                                                                              Şapkalı
           14.  Yağlarla ilgili aşağıda verilen yargılardan hangisi   A)  Hidra  Mantar   Öglena
               yanlıştır?
                                                                   Şapkalı
                                                              B)              Öglena      Hidra
               A)  Zeytinyağı güçlü bir antioksidandır.            Mantar
               B)  Mısır yağı yüksek ısıya dayanır.                           Şapkalı
                                                              C)   Öglena                 Hidra
                                                                               Mantar
               C)  Sızma yağ, yağın yapısını değiştirmeden, saflığı-
                  nı ve tadını koruyarak elde edilen yağdır.  D)    Hidra     Öglena      Şapkalı
                                                                                          Mantar
               D)  Rafine yağ, yağın yapısı değiştirilmeden, ağartma,
                                                                                          Şapkalı
                  koku, asitlik giderme işlemleri uygulanmış yağdır.  E)  Öglena  Hidra
                                                                                          Mantar
               E)  Tereyağı kızartma yağı olarak kullanıma uygundur.



                                                       51                            Diğer sayfaya geçiniz.
   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58