Page 116 - 3 Adım TYT Kimya
P. 116

KİMYA                                                                                        1. ADIM




        6.   Heterojen  karışımlar  bileşenlerinin  fiziksel  hâllerine  göre                9.   Aşağıdaki özelliklerden hangisi karışımları ayırmak için
            süspansiyon, emülsiyon, aerosol, kolloid ve adi karışım şeklinde   kullanılmaz?
            sınıflandırılır.
                                                                   A) Tanecik boyutu              B) Çözünürlük
               •  Süspansiyon:  Bir  katının  bir  sıvı  içinde  heterojen
                                                                   C) Yoğunluk                D) Kimyasal bağ türü
               dağılmasıyla oluşan karışımlardır.
                                                                                  E) Uçuculuk
               • Emülsiyon: İki sıvının birbiri içinde heterojen dağılmasıy-
               la oluşan karışımlardır.
               •  Kolloid:  Bir  maddenin  başka  bir  madde  içinde  gözle
               görülemeyecek kadar küçük tanecik halinde asılı kalmasıyla
               oluşan heterojen karışımlardır.
                                                               10.  Aşağıdaki  maddelerden  hangisinin  su  ile  oluşturduğu
               • Adi karışım: Genellikle katı-katı heterojen karışımlardır.
                                                                   karışım süzme yöntemi ile bileşenlerine ayrılamaz?
            Buna göre aşağıda verilen örneklerden hangisi doğrudur?
                                                                   A) Naftalin                 B) Yemek tuzu                C) Demir tozu
            A)  Aerosol – Baca dumanı
                                                                                 D) Talaş                        E) Kömür tozu
            B)  Süspansiyon – Salata

            C)  Emülsiyon – Türk kahvesi
            D)  Kolloid – Gazoz
            E)  Adi karışım – Bronz
                                                               11.  Aşağıda bazı karışımlar verilmiştir.

                                                                    I. Demir tozu – bakır tozu
                                                                    II. Kobalt tozu – demir tozu
                                                                   III. Nikel tozu – gümüş tozu
        7.   Şeker,  tuz,  kum  ve  demir  tozu  içeren  bir  karışımı                                        Buna göre hangileri mıknatıs ile ayrılabilir?
            bileşenlerine ayırmak için,
                                                                   A) Yalnız I                          B) Yalnız II                         C) I ve III
             I. çözünürlük farkı
                                                                             D) II ve III              E) I, II ve III
             II. manyetik özellik farkı
            III. tanecik boyutu farkı
            IV. kaynama noktası farkı
            yöntemlerinden hangileri kullanılabilir?
                                                               12.  X, Y ve Z karışımlarını ayırmak için kullanılan bazı yöntemler
            A) III ve IV                          B) I, II ve III                          C) I, II ve IV  aşağıdaki gibidir:
                       D) II, III ve IV              E) I, II, III ve IV
                                                                     •  X: Süzme ile bileşenlerine ayrılmıştır.
                                                                     •  Y: Ayrımsal damıtma ile bileşenlerine ayrılmıştır.
                                                                     •  Z: Manyetiklik özelliğinden yararlanılarak ayrılmıştır.

                                                                   Buna  göre  bu  karışımlar  için  yapılan  yorumlardan
                                                                   hangisi yanlıştır?
        8.   Aşağıda bazı fiziksel işlemlerin uygulandığı durumlar verilmiştir:
                                                                   A)  X  karışımını  meydana  getirirken  sadece  katı  ve  sıvı
             I. Yemek tuzu-kum karışımına su eklemek                  maddeleri kullanırız.
                                                                   B)  Petrol,  Y  karışımını  ayırırken  kullanılan  özellikten
             II. Zeytin yağı-su karışımını ayırmak
                                                                      yararlanılarak ayrıştırılır.
            III. Bir miktar tuzlu peyniri suyun içinde bekletmek
                                                                   C)  Çeliğin yapısında bulunan Fe metali, Z karışımını ayırırken
            Buna  göre  verilen  durumların  hangilerinde  çözünürlük         kullanılan özellikle ayrıştırılamaz.
            farkından yararlanılarak karışımları ayırma yöntemine ait bir
                                                                   D)  Fiziksel  olarak  katı  hâlde  olan  bir  madde  ile  X  ve  Z
            işlem vardır?
                                                                      karışımlarını hazırlayabiliriz.
            A) Yalnız I                          B) Yalnız III                          C) I ve II
                                                                   E)  Z karışımını ayırırken kullandığımız madde ile Fe, Ni ve
                              D) I ve III          E) I,  II ve III    Co tozlarını içeren karışımı ayıramayız.




       114
   111   112   113   114   115   116   117   118   119   120   121