Page 25 - Coğrafya Beceri Temelli | 12.Sınıf
P. 25

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                      COĞRAFYA 12           11

             2. ÜNİTE > Beşerî Sistemler  Kazanım 12.2.5: Türkiye’deki bölgesel kalkınma projelerini ekonomik, sosyal ve kültürel etkileri açısından değerlendirir.
             Genel Beceriler: Bilgi Okuryazarlığı Becerisi  Alan Becerileri: Coğrafi Sorgulama ve Harita Becerisi
             Etkinlik İsmi                 BÖLGESEL KALKINMA PROJELERİ                          20 dk.
             Amacı      Türkiye’deki bölgesel kalkınma projelerini oluşturuldukları bölgeye etkileri açısından değerlendirebilme.  Bireysel



              Yönerge  Aşağıdaki metin ve tablolardan yararlanarak soruları cevaplayınız.

             Türkiye’nin her bölgesi aynı düzeyde gelişmemiştir. Bu nedenle bölgelerdeki doğal kaynaklar kulla-
             nılarak çeşitli projeler hazırlanmış ve bu projelerin uygulanmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır.
             Hazırlanan kalkınma projeleri ile bölgelerin zayıf ve güçlü yönleri tespit edilmiş ve bu doğrultuda bazı
             bölgelerde projelerin uygulama aşamasına geçilmiştir. Bazı bölgelerde ise projelerin uygulanabilmesi
             için bilimsel altyapının hazırlanmasına ve gereken finansman desteğinin sağlanmasına çalışılmak-
             tadır. Bu amaçla ilk bölgesel kalkınma çalışmalarına 1950’li yılların sonlarına doğru potansiyeli tes-
             pit edilen 16 bölgenin belirlenmesiyle başlanmıştır. Yürütülen çalışmalarda hedeflenen gelişmelerin
             sağlanamaması, 5 büyük proje üzerinde yoğunlaşılmasına neden olmuştur. Bu projeler; Güneydoğu
             Anadolu Projesi (GAP), Doğu Anadolu Projesi (DAP), Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP), Zongul-
             dak-Bartın-Karabük Projesi (ZBK) ve Konya Ovası Projesi'dir (KOP).



                                 Tablo: GAP Kapsamında Bulunan İllerde Bazı Tarım Ürünlerinin Ekim Alanları
                                                                 Yıllar
                     Ürünler
                                                2005 (da)                        2019 (da)
                   Antep Fıstığı               2.318.740                        3.538.470
                      Zeytin                    408.320                          862.264
                   Şeker Pancarı                 9680                             26.770
                      Mısır                     535.500                         1.626.152
                    Yer Fıstığı                   50                              27.00
                 Ayçiçeği (Yağlık)               29.280                           82.437


                                           Tablo: Konaklama Tesislerine Gelen Turist Sayısı
                                                                 Yıllar
                       İller
                                               2002 (kişi)                      2018 (kişi)
                       GAP                      790.334                         2.723.436


             1. Tabloda verilen tarım ürünlerine ait ekim alanlarının artış göstermesinde GAP’ın nasıl bir etkisini
                açıklayınız.









             2. GAP bölgesine gelen turist sayısındaki artış, bölgeyi sosyal ve kültürel açıdan değerlendiriniz.









                                                                                                    23
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30