Page 14 - Biyoloji 11 | Çalışma Defteri 3
P. 14
Açık Uçlu Sorular
Aşağıda "SAĞLIĞIMI ÖNEMSİYORUM" ile ilgili verilen metni okuyarak soruları cevaplayınız.
SAĞLIĞIMI ÖNEMSİYORUM
Asitli ve gazlı içecekler, besin değeri yok denilecek kadar az olan, düşük hacimlerinde yüksek oranda şeker içeren
ürünlerdir. İçeriğinde bulunan fruktozlu mısır şurubu diyabetli bireylerde kan şekerini hızla yükselterek risk
oluşturabilmektedir. Bu içecekler tüketildikten yaklaşık 20 dakika sonra kanda şeker oranını yükseltip insülin
hormonu salınımını hızlandırır. Aynı zamanda obeziteye de zemin oluşturmaktadır.
Yoğun asit içermeleri sebebiyle, özellikle çocukluk çağında diş gelişimini olumsuz etkilemenin yanı sıra çene
kemiklerinde mineralleşme bozukluklarına sebep olabilmektedir. Asitli içeceklerin aşırı tüketilmesi, kalsiyum
mineralinin vücutta emilimini azalttığı için gelişim çağında kemiklerin sertleşmesini olumsuz etkilerken,
yetişkinlik döneminde osteoporoz gibi çeşitli kemik rahatsızlıklarına zemin hazırlayabilmektedir.
İçeriğinde bulunan kafein vücutta alışkanlık yapmakta ve bu tarz içeceklerin daha fazla tüketilmesini
uyarmaktadır. Kafein dolaşım sistemi üzerinde de olumsuz etkilere neden olup, kan basıncını artırarak kalp ve
damar hastalıklarına yakalanma riskini kolaylaştırabilmektedir.
Asitli ve gazlı içecekler vücuda alınan demirin kullanım oranını düşürdüğünden, ülkemizin en büyük sağlık
sorunlarından olan demir eksikliği anemisini tetikleyebilmektedir.
Paketlenmiş bazı gıda ve içeceklerin ambalajlandığı kapların içi BPA (Bisfenol A) adı verilen bir malzeme ile
kaplıdır. Bisfenol A, polikarbonat ve epoksi reçinelerinin yapısında yer alan bir monomerdir.
Epoksi reçineler ve polikarbonatlar; gıda ambalajlarında, damacanalarda ve birçok alanda kullanılır. Bisfenol A, bir
endokrin engelleyici olduğu için hormonların doğal fonksiyonlarına, hareketine, üretilmesine ve salgılanmasına
olumsuz etkileri vardır. Yapılan araştırmalarda, meme kanseri riskini ve adet düzensizliğini artırdığı, endokrin
bezlere zarar vererek kanser oluşumunu tetikleyebildiği ve uzun vadeli tüketimlerinde böbrek taşı oluşumuna
zemin hazırladığı gözlenmiştir.
Sağlıklı bir yaşam için hastalıklardan korunma ve güçlü bir bağışıklık sistemi gerektiğini belirten uzmanlar,
bol vitamin içeren, antioksidan ve mineral açısından zengin taze meyve ve meyve sularının yeterli miktarda
tüketilmesini önermektedir.
ORTAÖĞRETİM 14 BİYOLOJİ-11
GENEL MÜDÜRLÜĞÜ