Page 25 - Kimya 11 | Çalışma Defteri-4
P. 25
CEVAP ANAHTARI
BECERİ TEMELLİ
Soru 1: B) Molarite için turşu suyu tarifindeki değerler
A) Donma noktası alçalma miktarı, çözeltinin molalitesi kullanılır.
ile kriyoskopi sabitinin (K ) çarpımı ile bulunur. n =174/58=3 mol
d
Molalite ise etilen glikolün molünün kullanılan tuz
suyun kütlesine(kg) bölümü ile bulunur. 1 mol etilen M= n/V
glikol 62 gramsa 310 gram etilen glikol 5 mol’dür. M= 3 mol/3 litre
-3
Kullanılan su ise 620x10 kg’dır. Donma noktası M= 1 Molar
alçalma miktarı 15 C bulunur. Yani bu çözeltinin
o
normal donma sıcaklığı -15 C dir.
o
B) Etilen glikolün kütlesi m gram, suyun kütlesi ise C) 1 M için 3 litre su kullanılmıştır. Aynı miktar
mx10 kg olarak alınırsa işlemlerde m değerleri kullanılacaktır.
-3
sadeleşir. Donma noktası alçalma miktarı 30 C M= n/V V= 3 litre alınacaktır.
o
bulunur. Yani bu çözeltinin normal donma sıcaklığı
-30 C’tur. 2= n/3 ⇒ n=6 mol tuz kullanılmalıdır.
o
C) Çözeltinin molal derişimi 2 katına çıktığında donma n= m/MA ⇒ 6 = m/58 ⇒ m = 348 gram tuz
noktası alçalma miktarı da 2 katına çıkıyor. Yani gereklidir.
derişim arttıkça, çözeltinin donma noktası düşer.
o
Ç) Radyatörde, sadece su olsaydı 0 C’ta donacaktı. Ç) M= n/V ⇒ 2= n/1 ⇒ n= 2 mol şeker gereklidir.
Ancak, antifriz ile su karıştırıldığında, etilen glikol
molekülleri su moleküllerinin aralarına girerek, n = m/MA ⇒ 2 = m/180 ⇒ m= 360 gram şeker
su moleküllerinin kristalize olmasını engeller. kullanılmalıdır.
Bu nedenle donma noktası düşer. Eğer sadece
o
antifriz konulsaydı bu sefer de -13 C’ta donacaktı. D) Çay ya da limonata yapılabilir.
Su molekülleri glikol moleküllerinin arasına
girerek etilen glikolün kristalize olmasını engeller. Limonata Hazırlayalım
o
Bu nedenle donma olayı -13 C’tan da düşük Limonata malzemesi
sıcaklıklarda gerçekleşir.
1 kg limon kabuğu
Soru 2:
540 gram şeker
A) n şeker =m/M n şeker =180/180 n şeker = 1 mol
A
çözücü miktarı =2 kg su 3 L su
Molalite(m)= n /çözücü kütlesi (kg) (Şeker için MA=180 g/mol) n =540/180 = 3 mol
şeker Şeker
Molalite(m) = 1/2 = 0,5 M= n/V M= 3/3 = 1 M’lık çözelti hazırlanmış olur.
MATEMATİK-11
ORTAÖĞRETİM 25 KİMYA-11
GENEL MÜDÜRLÜĞÜ