Page 25 - Kimya 11 | Çalışma Defteri-4
P. 25

CEVAP ANAHTARI





                                                    BECERİ TEMELLİ




             Soru 1:                                            B) Molarite için turşu suyu tarifindeki değerler
              A)   Donma noktası alçalma miktarı, çözeltinin molalitesi   kullanılır.
                 ile kriyoskopi sabitinin (K ) çarpımı ile bulunur.     n  =174/58=3 mol
                                       d
                 Molalite ise etilen glikolün molünün kullanılan   tuz
                 suyun kütlesine(kg) bölümü ile bulunur. 1 mol etilen     M= n/V
                 glikol 62 gramsa 310 gram etilen glikol 5 mol’dür.     M= 3 mol/3 litre

                                     -3
                 Kullanılan su ise 620x10  kg’dır. Donma noktası     M= 1 Molar
                 alçalma miktarı 15 C bulunur. Yani bu çözeltinin
                                o
                 normal donma sıcaklığı -15 C dir.
                                      o
              B)  Etilen glikolün kütlesi m gram, suyun kütlesi ise   C)  1 M için 3 litre su kullanılmıştır. Aynı miktar
                 mx10  kg olarak alınırsa işlemlerde m değerleri   kullanılacaktır.
                     -3
                 sadeleşir. Donma noktası alçalma miktarı 30 C     M= n/V        V= 3 litre alınacaktır.
                                                        o
                 bulunur. Yani bu çözeltinin normal donma sıcaklığı
                 -30 C’tur.                                       2= n/3  ⇒   n=6 mol tuz kullanılmalıdır.
                   o
              C)  Çözeltinin molal derişimi 2 katına çıktığında donma     n= m/MA  ⇒       6 = m/58   ⇒      m = 348 gram tuz
                 noktası alçalma miktarı da 2 katına çıkıyor. Yani   gereklidir.
                 derişim arttıkça, çözeltinin donma noktası düşer.
                                             o
              Ç)  Radyatörde, sadece su olsaydı 0 C’ta donacaktı.   Ç)  M= n/V   ⇒     2= n/1   ⇒     n= 2 mol şeker gereklidir.
                 Ancak, antifriz ile su karıştırıldığında, etilen glikol
                 molekülleri  su  moleküllerinin  aralarına  girerek,     n = m/MA   ⇒  2 = m/180   ⇒    m= 360 gram şeker
                 su moleküllerinin kristalize olmasını engeller.   kullanılmalıdır.
                 Bu nedenle donma noktası düşer. Eğer sadece
                                             o
                 antifriz konulsaydı bu sefer de -13 C’ta donacaktı.   D) Çay ya da limonata yapılabilir.
                 Su molekülleri glikol moleküllerinin arasına
                 girerek etilen glikolün kristalize olmasını engeller.     Limonata Hazırlayalım
                                           o
                 Bu nedenle donma olayı -13 C’tan da düşük        Limonata malzemesi
                 sıcaklıklarda gerçekleşir.
                                                                  1 kg limon kabuğu
              Soru 2:
                                                                   540 gram şeker
               A)   n şeker  =m/M      n şeker  =180/180        n şeker  = 1 mol
                           A
                 çözücü miktarı =2 kg su                          3 L su
                    Molalite(m)= n   /çözücü kütlesi (kg)            (Şeker için MA=180 g/mol)    n  =540/180 = 3 mol
                             şeker                                                       Şeker
                 Molalite(m) = 1/2 = 0,5                          M= n/V      M= 3/3 = 1 M’lık çözelti hazırlanmış olur.
































                                                 MATEMATİK-11
                                            ORTAÖĞRETİM    25 KİMYA-11
                                        GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
   20   21   22   23   24   25   26   27   28