Page 15 - Kimya 11 | Çalışma Defteri-5
P. 15
Beceri Temelli - I
ÇÖZELTİLER KARIŞTI
Bir baklava ustası, yaptığı baklavaların hep aynı lezzette olması için pişirdiği baklavalara 20 oC’de doymuş şekerli su
çözeltisi kullanıyor. Baklava tepsisinin büyüklüğüne göre, aynı derişimde fakat farklı miktarlarda şerbetler hazırlıyor.
Baklava ustası işe yeni aldığı çıraktan şerbet hazırlamasını istiyor. Acemi olan çırağın ise kafası karışıyor ve değişik
miktarlarda su ile şekeri karıştırarak aşağıdaki çözeltileri oluşturuyor. (Şekerin 20 oC de sudaki çözünürlüğü 200 g/100 g su)
Çözeltilerin sınıflandırılması ile ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.
A) Buna göre hangi çözeltiler doymuş, hangi çözeltiler doymamıştır? Belirtiniz.
B) Çözeltileri seyreltikten derişiğe doğru sıralayınız.
C) Baklava ustasının bu şerbetleri kullanabilmesi için aynı sıcaklıkta her bir çözeltiye eklemesi gereken şeker ya da
su miktarını hesaplayınız.
MATEMATİK-11
ORTAÖĞRETİM 15 KİMYA-11
GENEL MÜDÜRLÜĞÜ