Page 21 - Kimya 10 | Çalışma Defteri -7
P. 21
Beceri Temelli - III
DEĞERLİ TANECİK TUZ
Yönerge: Sınıf beş gruba ayrılır. Tuzlarla ilgili metni okunduktan sonra her grup aşağıda verilen konularından bir
tanesini araştırıp sınıf ortamında sunar ve konu ile ilgili aşağıdaki soruları cevaplar.
TUZLAR
Tuz, çoğumuzun aklına sadece yemeklerde gelse de gerçekte canlılığın vazgeçilmez parçalarındandır. Canlı organizmalar,
yaşamak için oksijen ve su kadar tuza da ihtiyaç duyar. Tuzlar, vücut için olduğu kadar günlük yaşamda ve endüstri
alanında da çok önemli bileşiklerdir. Pek çok kullanım alanı olan tuzlar, bir asidin anyonu ile bir bazın katyonundan
oluşmuş maddelerdir. Kuvvetli asitlerle kuvvetli bazların tepkimesi sonucu nötr tuzlar, zayıf asitlerle kuvvetli bazların
tepkimesi sonucu bazik tuzlar, kuvvetli asitlerle zayıf bazların tepkimesi sonucu asidik tuzlar oluşur.
• Bakır yüzeylerin kalaylanmasında kullanılan tuzun özellikleri ve farklı kullanım alanları
• Eski Mısır da mumyacılıkta yaygın olarak kullanılan tuzun özellikleri ve farklı kullanım alanları
• Evlerde salamura ve turşu yapımında kullanılan tuzun özellikleri ve farklı kullanım alanları
• İnşaat sektöründe yaygın olarak kullanılan tuzun özellikleri ve farklı kullanım alanları
• Havai fişek ve patlayıcı yapımında kullanılan tuzun özellikleri ve farklı kullanım alanları
A. Araştırdığınız tuz örneklerini karşılaştırarak tuzların ortak özelliklerini tespit ediniz.
...............................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................
B. Araştırdığınız tuzların hepsi yemeklerde kullanılabilir mi? Açıklayınız.
...............................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................
C. Araştırdığınız tuzların hangi asit ve bazların tepkimesi sonucu oluşabileceğini tartışınız ve tepkime denklemlerini
yazınız.
...............................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................
Ç. Tepkime denklemlerinden yola çıkarak oluşan tuzları asidik, bazik ve nötr olarak sınıflandırınız.
...............................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................
MATEMATİK-11
ORTAÖĞRETİM 21 KİMYA-10
GENEL MÜDÜRLÜĞÜ