Page 3 - Kimya 9 | Çalışma Defteri -7
P. 3
Hatırlıyor muyum?
Aşağıdaki bilgileri hatırlayıp hatırlamadığınızı ilgili bölüme işaretleyiniz. Puan durumunuza göre aşağı-
daki karekodları okutarak konu eksiklerinizi tamamlayınız.
Hatırlıyorum
2 Puan
1 Sıvıların akmaya karşı gösterdiği dirence viskozite, tersine ise akıcılık adı Kısmen Hatırlıyorum
verilir. Bir sıvının viskozitesi büyükse bu sıvının akışkanlığı azdır.
1 Puan
Hatırlamıyorum
0 Puan
Hatırlıyorum
2 Puan
2 Moleküller arası kuvvetleri büyük olan sıvılar, moleküller arası kuvvetleri zayıf Kısmen Hatırlıyorum
1 Puan
olan sıvılara göre daha yüksek viskoziteye sahiptir. Gliserinin viskozitesinin suyun Hatırlamıyorum
viskozitesinden büyük olmasının nedeni moleküller arasındaki etkileşimlerinin 0 Puan
farklı olmasıdır. Gliserindeki hidrojen bağı sayısı sudaki hidrojen bağı sayısından
fazladır. Molekülün kütlesi de viskoziteyi etkiler. Örneğin gliserinin molekül
kütlesi 92 g/mol, suyun molekül kütlesi 18 g/mol olduğu için gliserinin viskozitesi
daha büyüktür.
Sıcaklık arttıkça moleküller arasındaki çekim kuvvetleri azalacağı için Hatırlıyorum
2 Puan
sıvının viskozitesi azalır, akıcılığı artar. Reçel, bal, fındık ezmesi gibi yiyecekler
3 buzdolabından çıkartıldığı zaman ekmeğe kolay sürülemez. Bu yiyecekler Kısmen Hatırlıyorum
1 Puan
oda koşullarında bırakıldığı zaman daha kolay sürülebilir. Bu durumun nedeni Hatırlamıyorum
yiyeceklerin viskozitesinin azalmasıdır. 0 Puan
Hatırlıyorum
2 Puan
4 Buharlaşma, yeterli kinetik enerjiye sahip sıvı Kısmen Hatırlıyorum
yüzeyindeki taneciklerin sıvı yüzeyini terk etmesidir. 1 Puan
Hatırlamıyorum
0 Puan
Hatırlıyorum
2 Puan
Birim zamanda buharlaşan molekül sayısına buharlaşma hızı denir.
5 Buharlaşma hızı maddenin cinsi, yüzey alanı, sıcaklık, nem, rüzgâr gibi Kısmen Hatırlıyorum
1 Puan
faktörlere bağlıdır.
Hatırlamıyorum
0 Puan
MATEMATİK-11
ORTAÖĞRETİM 3 KİMYA-9
GENEL MÜDÜRLÜĞÜ