Page 5 - Biyoloji 11 | Çalışma Defterleri -8
P. 5
Hatırlıyor muyum?
Hatırlıyorum
2 Puan
11 Tür içi ve türler arası rekabette, kaynak paylaşımı ve rekabette elenme şeklinde Kısmen Hatırlıyorum
iki ana mekanizma görülür. 1 Puan
Hatırlamıyorum
0 Puan
Benzer ekolojik nişe sahip türler, zamanla nişlerinde belirgin farklılıklar oluş- Hatırlıyorum
2 Puan
turarak komünitede birlikte kalabilmeyi başarır. Bu şekildeki niş değişimine
12 kaynak paylaşımı denir. Kaynak paylaşımı, türlerin bir arada yaşamasına izin Kısmen Hatırlıyorum
1 Puan
verse de ekolojik nişin değişmesi canlılarda davranış ve morfolojik değişimlere Hatırlamıyorum
yol açar. Buna karakter kayması adı verilir. 0 Puan
Hatırlıyorum
2 Puan
13 Rekabet sonucu bazı bireyler komüniteyi terk ederek başka yerleşim alanına Kısmen Hatırlıyorum
göç edebilir. Buna rekabette elenme (dışlanma) denir.
1 Puan
Hatırlamıyorum
0 Puan
Aynı alanda yaşayan farklı türler arasında gözlenen bir başka durum ise av-avcı Hatırlıyorum
ilişkisidir. Bu türler, genellikle farklı besinleri tüketir. Besin olarak serbest bir bi- 2 Puan
14 çimde diğer canlıları yakalayıp yiyen hayvanlara avcı (predatör) denir. Beslenme Kısmen Hatırlıyorum
1 Puan
için rekabette besin olan organizma ise av olarak adlandırılır. Av ile avcı arasında- Hatırlamıyorum
ki bu ilişki tipik bir "+, −" ilişkisidir. Avcı yarar görürken av zarar görür.
0 Puan
Hatırlıyorum
2 Puan
15 Av ya da avcı konumundaki bazı türlerin diğer türlere benzerlik göstererek onların Kısmen Hatırlıyorum
sahip olduğu avantajlar sayesinde korunma ya da avlanmalarına mimikri denir. 1 Puan
Hatırlamıyorum
0 Puan
Hatırlıyorum
Komünitede farklı iki türün birbiriyle ilişki içinde olmasına, bir arada yaşamasına 2 Puan
16 simbiyoz yaşam denir. Canlılar arasındaki bu ilişkiler yararlı (+), zararlı (-) veya nötr Kısmen Hatırlıyorum
(0) olabilir. Komüniteyi oluşturan türler arasında, amensalizm (0,-), mutualizm (+,+), 1 Puan
kommensalizm (+,0) ve parazitlik (+,-) adı verilen etkileşimler söz konusudur. Hatırlamıyorum
0 Puan
ORTAÖĞRETİM 5 BİYOLOJİ-11
GENEL MÜDÜRLÜĞÜ