Page 177 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 177
3. Ünite: Asitler, Bazlar ve Tuzlar
2. Şeker pancarı üretiminde toprağın pH değeri (6,3–7,0) oldukça önemlidir. Toprak, yapısı ne olursa olsun,
pancar ekiminden önce “tarımsal kireçleme” denilen uygulamadan geçirilmelidir. Çünkü yağışların yeter-
sizliği, gübreleme yöntemi ve atılan gübrenin miktarı ya da bölgenin bitki örtüsünden kaynaklı toprak
üzerinde biriken organik atıklar gibi nedenlerle toprağın asitlik değeri artar. Toprağın kireçlenmesiyle bu
durum engellenir.
B
Mn Fe
P
Ca
K Mg N
S
Zn
a) Çok yağış alan bir bölgede şeker pancarı üretimi için toprak analizi değerlerini inceleyen bir ziraat
2+
mühendisi, toprakta Ca değerinin azaldığını görmüştür.
Buna göre ziraat mühendisi çiftçiye ne önermelidir? Nedeniyle birlikte açıklayınız.
b) Bu yılın hasatını yapan çiftçi, şeker pancarı köklerinde çatlamalar görmüş ve pancarların yeteri kadar
büyümediğini gözlemlemiştir. Ziraat mühendisine danışarak bu durumun nedenlerini öğrenmek isteyen
çiftçi “Bu durum genelde pancarın topraktan demir, çinko gibi metalleri alamamasından kaynaklanır.”
cevabını almıştır.
Buna göre ziraat mühendisinin topraktan demir, çinko gibi metalleri alması için çiftçiye önerisi
ne olmalıdır? Nedenleriyle birlikte açıklayınız.
176