Page 177 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 177

3. Ünite: Asitler, Bazlar ve Tuzlar


              2.  Şeker pancarı üretiminde toprağın pH değeri (6,3–7,0) oldukça önemlidir. Toprak, yapısı ne olursa olsun,
                  pancar ekiminden önce “tarımsal kireçleme” denilen uygulamadan geçirilmelidir. Çünkü yağışların yeter-
                  sizliği, gübreleme yöntemi ve atılan gübrenin miktarı ya da bölgenin bitki örtüsünden kaynaklı toprak
                  üzerinde biriken organik atıklar gibi nedenlerle toprağın asitlik değeri artar. Toprağın kireçlenmesiyle bu
                  durum engellenir.











                                                        B
                                               Mn             Fe
                                                                     P
                                                    Ca
                                              K            Mg    N
                                                       S
                                                             Zn











                  a) Çok yağış alan bir bölgede şeker pancarı üretimi için toprak analizi değerlerini inceleyen bir ziraat
                                           2+
                     mühendisi, toprakta Ca  değerinin azaldığını görmüştür.
                     Buna göre ziraat mühendisi çiftçiye ne önermelidir? Nedeniyle birlikte açıklayınız.















                  b) Bu yılın hasatını yapan çiftçi, şeker pancarı köklerinde çatlamalar görmüş ve pancarların yeteri kadar
                     büyümediğini gözlemlemiştir. Ziraat mühendisine danışarak bu durumun nedenlerini öğrenmek isteyen
                     çiftçi “Bu durum genelde pancarın topraktan demir, çinko gibi metalleri alamamasından kaynaklanır.”
                     cevabını almıştır.
                     Buna göre ziraat mühendisinin topraktan demir, çinko gibi metalleri alması için çiftçiye önerisi
                     ne olmalıdır? Nedenleriyle birlikte açıklayınız.



















     176
   172   173   174   175   176   177   178   179   180   181   182