Page 179 - Düşünüyorum Tematik Etkinlik Kitabı
P. 179
TEMA 9 SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM
7 Gıda İsrafı
Etkinlik Açıklaması Bu etkinlik, öğrencilerin gıda israfı konulu bir haber metninden hareketle israfı önlemek için yapılabilecek
çalışmaları fark edebilmeleri üzerinedir.
Etkinliğin Amacı İsrafı önlemek ve ekonomiye katkı sağlamak amacıyla proje geliştirebilme.
Etkinliğin Karekodları verilen videolar öğrencilere izletilerek konuya dikkat çekilir. Metin, öğrenciler tarafından oku-
Uygulanması nur. Öğrenciler ikili gruplara ayrılır. Öğrencilerin etkinlik boyunca takım arkadaşları ile etkileşim hâlinde
olması sağlanır. Etkinlik yönergelere uygun şekilde tamamlanır.
Yönerge
1. Öğretmeninizin yandaki karekodu okutarak açtığı videoları izleyiniz.
2. Aşağıdaki haber metnini okuyunuz.
TEMATİK GAZETE
GÜNLÜK GAZETE
*DÜNYA *YAŞAM *SPOR *SANAT *MAGAZİN *FİNANS *SEYAHAT *HAVA DURUMU
10.10.2021
Çöpümüzün Yarıya Yakını Gıda Ürünü
İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkan Yardımcısı İsmet Aral, Türkiye’deki gıda israf oranları
ile gelişmiş ülkelerdeki oranların benzediğini belirterek, "Afrika gibi gıdaya erişimi zor olan
coğrafyalarda gıda israfı daha az ama dünyanın geri kalanının ülkemizdeki gibi olduğunu
rahatlıkla söyleyebiliriz. Yani çöpümüzün neredeyse yarısı gıda ürünü, tabağımızın da üçte biri
çöpe gidiyor." dedi.
(…)
Aral, dünyanın gıda ihtiyacının 2050 yılına kadar yüzde 50 artacağını anımsatarak, "Yani eğer biz
gıda israfını bugün engelleyemezsek, gıdanın önemini yoklukla öğreneceğiz. Bu çok acı bir bedel
olur. Tek amacımız bunu engellemek. Biz gıda israfının engellenebileceğine ve torunlarımıza
bolluk ve bereket içinde bir dünya bırakacağımıza inanıyoruz." ifadelerini kullandı.
(…)
Projelerinde gıda israfını engelleme konusuna yoğunlaştıklarını belirten Aral, "Burada da
kanalları gıda satıcısı işletmeler, ev dışı tüketim ve hane içi tüketim olarak ele alıyoruz. Her bir
kademe için ayrı çözümler var. Örneğin gıda satıcısı olan işletmeler gıda israfını engellemek için
envanter sistemi ve tedarik zincirlerini sağlıklı kurmalı, fazla stok gibi israfı arttıran mağaza içi
uygulamalardan vazgeçmeli ve son olarak arz fazlası ürünlerin bağışlanmasının sağlanması için
organizasyon kurulmalı." dedi.
"Gıda bankacılığı israfın engellenmesinde en iyi yollardan biri"
Gıda bankacılığını çoğunluğu israf edilecek olan gıda ürünlerini toplayan ve ihtiyaç sahiplerine
ileten organizasyonlar olarak tanımlayan Aral, "Gıda toplanan yerler çiftlikler, üreticiler,
distribütörler, perakende satış mağazaları ve tüketicilerdir. Bu gıdalar bir gıda bankacılığı ağı
sistemi aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine dağıtılır. Gıda bankacılığı yapanlar dernekler, vakıflar, yerel
yönetim destekli kurumlar ve dezavantajlı kişiler için çalışan yardım kuruluşlarıdır." dedi.
179