Page 179 - Düşünüyorum Tematik Etkinlik Kitabı
P. 179

TEMA 9        SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM



                               7  Gıda İsrafı





           Etkinlik Açıklaması  Bu etkinlik, öğrencilerin gıda israfı konulu bir haber metninden hareketle israfı önlemek için yapılabilecek
                            çalışmaları fark edebilmeleri üzerinedir.
           Etkinliğin Amacı  İsrafı önlemek ve ekonomiye katkı sağlamak amacıyla proje geliştirebilme.
           Etkinliğin       Karekodları verilen videolar öğrencilere izletilerek konuya dikkat çekilir. Metin, öğrenciler tarafından oku-
           Uygulanması      nur. Öğrenciler ikili gruplara ayrılır. Öğrencilerin etkinlik boyunca takım arkadaşları ile etkileşim hâlinde
                            olması sağlanır. Etkinlik yönergelere uygun şekilde tamamlanır.

          Yönerge
          1.  Öğretmeninizin yandaki karekodu okutarak açtığı videoları izleyiniz.

         2.  Aşağıdaki haber metnini okuyunuz.


                         TEMATİK GAZETE
                                     GÜNLÜK GAZETE







                  *DÜNYA     *YAŞAM     *SPOR      *SANAT     *MAGAZİN      *FİNANS    *SEYAHAT    *HAVA DURUMU


                 10.10.2021


               Çöpümüzün Yarıya Yakını Gıda Ürünü
               İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkan Yardımcısı İsmet Aral, Türkiye’deki gıda israf oranları
               ile  gelişmiş  ülkelerdeki  oranların  benzediğini  belirterek,  "Afrika  gibi  gıdaya  erişimi  zor  olan
               coğrafyalarda  gıda  israfı  daha  az  ama  dünyanın  geri  kalanının  ülkemizdeki  gibi  olduğunu
               rahatlıkla söyleyebiliriz. Yani çöpümüzün neredeyse yarısı gıda ürünü, tabağımızın da üçte biri
               çöpe gidiyor." dedi.
               (…)
               Aral, dünyanın gıda ihtiyacının 2050 yılına kadar yüzde 50 artacağını anımsatarak, "Yani eğer biz
               gıda israfını bugün engelleyemezsek, gıdanın önemini yoklukla öğreneceğiz. Bu çok acı bir bedel
               olur. Tek  amacımız  bunu  engellemek.  Biz  gıda  israfının  engellenebileceğine  ve  torunlarımıza
               bolluk ve bereket içinde bir dünya bırakacağımıza inanıyoruz." ifadelerini kullandı.
               (…)
               Projelerinde  gıda  israfını  engelleme  konusuna  yoğunlaştıklarını  belirten  Aral,  "Burada  da
               kanalları gıda satıcısı işletmeler, ev dışı tüketim ve hane içi tüketim olarak ele alıyoruz. Her bir
               kademe için ayrı çözümler var. Örneğin gıda satıcısı olan işletmeler gıda israfını engellemek için
               envanter sistemi ve tedarik zincirlerini sağlıklı kurmalı, fazla stok gibi israfı arttıran mağaza içi
               uygulamalardan vazgeçmeli ve son olarak arz fazlası ürünlerin bağışlanmasının sağlanması için
               organizasyon kurulmalı." dedi.
               "Gıda bankacılığı israfın engellenmesinde en iyi yollardan biri"
               Gıda bankacılığını çoğunluğu israf edilecek olan gıda ürünlerini toplayan ve ihtiyaç sahiplerine
               ileten  organizasyonlar  olarak  tanımlayan  Aral,  "Gıda  toplanan  yerler  çiftlikler,  üreticiler,
               distribütörler, perakende satış mağazaları ve tüketicilerdir. Bu gıdalar bir gıda bankacılığı ağı
               sistemi aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine dağıtılır. Gıda bankacılığı yapanlar dernekler, vakıflar, yerel
               yönetim destekli kurumlar ve dezavantajlı kişiler için çalışan yardım kuruluşlarıdır." dedi.

                                                                                                179
   174   175   176   177   178   179   180   181   182   183   184