Page 45 - Düşünüyorum Tematik Etkinlik Kitabı
P. 45
TEMA 2 İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE DOĞA
5 Yemek Deyip Geçme!
Etkinlik Açıklaması Bu etkinlik, öğrencilerin karbon ve su ayak izi ile ilgili metinde yer alan sebep-sonuç ilişkilerini fark ederek
iklim değişikliği ile mücadele konusunda kendi görüş ve önerilerini sunmaları üzerinedir.
Etkinliğin Amacı İklim değişikliği ile mücadeledeki rolünü Türkçeyi doğru kullanarak ifade edebilme.
Etkinliğin Öğrencilerden etkileşimli tahtada açılan metni okumaları, tabloyu incelemeleri ve edindikleri bilgilerden
Uygulanması hareketle soruları cevaplamaları istenir. Sorular ve öğrencilerin cevapları çerçevesinde sınıfta tartışma
ortamı oluşturulur. Öğrencilere konuşmaları esnasında konuşma kurallarına uymaları gerektiği hatırlatılır.
Yönerge
1. Öğretmeninizin etkileşimli tahtada açtığı aşağıdaki metni okuyunuz, tabloyu inceleyiniz.
KARBON VE SU AYAK İZİ
Karbon ayak izi, yapılan bir faaliyetin veya elde edilen ürünün neden olduğu sera gazı salınımını kar-
bondioksit cinsinden hesaplama çalışmasıdır. Bir faaliyetin veya üretimin karbon ayak izinin yüksekliği
çevreye verdiği zararı göstermektedir. Her ürün ve faaliyette olduğu gibi yiyeceklerimizin de çevreye bir
maliyeti vardır. Bir yiyeceğin üretilme sürecinde tabiata verilen zarar, işlenmesi, tarım araçlarının kullanı-
mı, gübre üretimi, atıkların ortadan kaldırılması ve ürünün taşınması sırasında ortaya çıkan sera gazı o
yiyeceğin karbon ayak izinin daha yüksek olmasına sebep olmaktadır. Bir ürünün taşınma şekli de onun
karbon ayak izine etki etmektedir. Kamyonlarla taşınan bir malın karbon ayak izi, gemiyle taşınana göre
daha yüksektir. Mevsimi dışında tüketilen ürünlerin karbon ayak izi de mevsiminde tüketilenlere oranla
daha yüksek olmaktadır.
Su ayak izi bir ürünün üretilme sürecinde harcanan su miktarını belirtmektedir. Dünyanın üçte biri sularla
kaplı olmasına rağmen bu suyun yüzde birinden azını tatlı su oluşturmaktadır. Tatlı su kaynaklarının
zarar görmesi veya azalması gıda güvencesini, yaşamı ve insanlığın geleceğini riske atmaktadır. Bu
nedenle su kaynaklarının doğru yönetilmesi, korunması ve aşırı kullanımdan sakınılması son derece
önem taşımaktadır.
Yazar tarafından hazırlanmıştır.
Tablo: Mevsimlere Göre Yemek Gruplarının Karbon ve Su Ayak İzi Tablosu
Beslenme ve Diyet Dergisi
45