Page 45 - Düşünüyorum Tematik Etkinlik Kitabı
P. 45

TEMA 2        İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE DOĞA



                               5 Yemek Deyip Geçme!





           Etkinlik Açıklaması  Bu etkinlik, öğrencilerin karbon ve su ayak izi ile ilgili metinde yer alan sebep-sonuç ilişkilerini fark ederek
                            iklim değişikliği ile mücadele konusunda kendi görüş ve önerilerini sunmaları üzerinedir.
           Etkinliğin Amacı  İklim değişikliği ile mücadeledeki rolünü Türkçeyi doğru kullanarak ifade edebilme.
           Etkinliğin       Öğrencilerden etkileşimli tahtada açılan metni okumaları, tabloyu incelemeleri ve edindikleri bilgilerden
           Uygulanması      hareketle soruları cevaplamaları istenir. Sorular ve öğrencilerin cevapları çerçevesinde sınıfta tartışma
                            ortamı oluşturulur. Öğrencilere konuşmaları esnasında konuşma kurallarına uymaları gerektiği hatırlatılır.
          Yönerge
          1.  Öğretmeninizin etkileşimli tahtada açtığı aşağıdaki metni okuyunuz, tabloyu inceleyiniz.

                                          KARBON VE SU AYAK İZİ

           Karbon ayak izi, yapılan bir faaliyetin veya elde edilen ürünün neden olduğu sera gazı salınımını kar-
           bondioksit cinsinden hesaplama çalışmasıdır. Bir faaliyetin veya üretimin karbon ayak izinin yüksekliği
           çevreye verdiği zararı göstermektedir. Her ürün ve faaliyette olduğu gibi yiyeceklerimizin de çevreye bir
           maliyeti vardır. Bir yiyeceğin üretilme sürecinde tabiata verilen zarar, işlenmesi, tarım araçlarının kullanı-
           mı, gübre üretimi, atıkların ortadan kaldırılması ve ürünün taşınması sırasında ortaya çıkan sera gazı o
           yiyeceğin karbon ayak izinin daha yüksek olmasına sebep olmaktadır. Bir ürünün taşınma şekli de onun
           karbon ayak izine etki etmektedir. Kamyonlarla taşınan bir malın karbon ayak izi, gemiyle taşınana göre
           daha yüksektir. Mevsimi dışında tüketilen ürünlerin karbon ayak izi de mevsiminde tüketilenlere oranla
           daha yüksek olmaktadır.
           Su ayak izi bir ürünün üretilme sürecinde harcanan su miktarını belirtmektedir. Dünyanın üçte biri sularla
           kaplı olmasına rağmen bu suyun yüzde birinden azını tatlı su oluşturmaktadır. Tatlı su kaynaklarının
           zarar görmesi veya azalması gıda güvencesini, yaşamı ve insanlığın geleceğini riske atmaktadır. Bu
           nedenle su kaynaklarının doğru yönetilmesi, korunması ve aşırı kullanımdan sakınılması son derece
           önem taşımaktadır.
                                                                                Yazar tarafından hazırlanmıştır.

                               Tablo: Mevsimlere Göre Yemek Gruplarının Karbon ve Su Ayak İzi Tablosu

































                                                                                      Beslenme ve Diyet Dergisi
                                                                                                 45
   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50