Page 55 - Fen Lisesi Biyoloji 10 | 3.Ünite
P. 55

Ketçap
                    Ekolojik ayak izi üzerine yapılan araştırmalara göre insanların doğadaki ihtiyaçları için yeryüzünde
                    yaşayan her bireye ortalama 1,5 hektar alan düşmektedir. Dünya nüfusunun hızla arttığı göz önüne
                    alındığında bu alanın önümüzdeki yıllarda azalması kaçınılmazdır. Örneğin bir kutu ketçap yapı-
                    mında kullanılan domates ve diğer ham maddelerin üretimi, işlenmesi ve depolanması için üretim
                    yapan şirkete bir alan gereklidir (Görsel 3.69). Ayrıca ketçapların satışının yapıldığı marketler ve bak-
                    kallar da bir yer işgal etmektedir. Ketçap üretimi ve dağıtımı sırasında açığa çıkan artık maddelerin
                    ortadan kaldırılması için belirli bir alan gereklidir. Bahsi geçen tüm bu alanların toplamı, bir kutu
                    ketçabın dünya üzerinde bıraktığı ekolojik ayak izidir.











                                                                    Görsel 3.69: Ketçap


            27.     Ekolojik ayak izini metindeki örneğe benzer bir örnek vererek açıklayınız.




















            28.     Üretim faaliyetleri sonucu oluşan ekolojik ayak izini küçültmek amacıyla neler yapılabilir?




















             29.    Nitrifikasyon reaksiyonlarının madde döngüsündeki önemini anlatınız.



















                                                                                                          147
   50   51   52   53   54   55