Page 57 - Fen Lisesi Biyoloji 9 | 1.Ünite
P. 57
25, 26, 27 ve 28. soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız.
Balın Ömrü
Bal, uzun ömürlü bir gıdadır ve yaklaşık ömrü 1.000 yıl olarak bilinmektedir. Hatta bazı kaynaklar 5.000
yıllık Mısır mumyalarının açıldığında bozulmaması için kullanılan balın hâlâ yenebilecek kıvamda olduğunu
yazmaktadır. Burada bahsedilen bal, mumyalanmış ve belirli geometrik hesaplar ile yaşam alanı oluşturulmuş
mezar ve piramitlerin etkisi ile 5.000 yıl kalabilmiştir. Ancak metal kaşık ve su balın kimyasını etkileyebilir.
Baldaki moleküllerin kimyasal yapısının bozulmasına veya farklı tepkimeye girmesine sebep olabilir.
25. Balın bozulmadan 5.000 yıl durabilmesinin nedeni aşağıdakilerden hangisi olabilir?
A) Mumyanın bozulmamasını sağlayan kimyasallar, balın da bozulmamasını sağlar.
B) Mumyaların saklandığı mezar ve piramitler o güne kadar hiç açılmadığı içindir.
C) Mumyaların saklandığı piramitlerin içi çok soğuktur.
D) Mezarların havayla temas etmemesi, mikroorganizmaların içinde yaşamasına imkân vermemiştir.
E) Mumyaların saklandığı piramitlerin içi karanlıktır.
26. Balın içine ıslak kaşık sokulması balın ömrünü kısaltır.
Evet, katılıyorum. Hayır, katılmıyorum.
27. 26. soruda verdiğiniz cevabın evet veya hayır olmasını nedenleri ile açıklayınız.
28. Balda bulunan fruktoz ve glikoz, şeker mayasının etkisi ile parçalanır. Bunun sonucunda alkol ile karbondi-
oksit meydana gelir. Alkol, oksijen bulunan ortamda parçalanarak asetik asit ve su oluşturur. Bu fermantas-
yon sonucu bal bozulur ve tadı ekşir.
Şeker mayalarının aktif hâle gelebilmesi için geçerli bir neden söyleyiniz.
69