Page 89 - İşletme (Tüm Kitap)
P. 89

İşletmeler, kuruluş yerlerini seçerken faaliyet alanlarını da dikkate almalıdır. İş-
               letmelerin kurulurken yer seçiminde dikkat edilmesi gereken faktörler; türüne, niteliğine
               ve özelliklerine göre değişse de genel olarak aşağıdaki şekildedir.
                      1. Ham Maddeye Yakınlık: Üretilecek mal veya hizmetin üretiminde büyük
               ölçüde kullanılan girdilere ham madde, daha küçük ölçüde kullanılan girdilere yardımcı
               madde ya da malzeme adı verilir. Bazı işletmeler için ham maddeye yakın olmak tazelik,
               maliyet düşüklüğü veya ham maddenin taşınmasının güçlüğü gibi nedenlerle öncelikli
               olarak dikkate alınır. Maden suyu fabrikaları bu işletmelerdendir.
                      2. Taşıma İmkânlarının Kolaylığı: Taşıma, bazı işletmeler için üretim sürecin-
               de önem kazanır. Ham maddelerin işletmeye taşın-
               masından  üretilen  malların  tüketiciye  ulaştırılması
               gibi aşamalarda ulaştırma maliyetleri, ulaşım kolay-
               lıkları göz önünde tutulmalıdır. Bu anlamda limana,
               demir yoluna, hava limanına yakın olmak veya kav-
               şak noktasında bulunmak bazı işletmeler için önem-
               lidir. Örnek olarak rafineri işletmesi gösterilebilir.  Görsel: 4.2
                      3. Pazara Yakınlık: Pazara yakınlık, işlet-
               melerin kuruluş yerinin seçiminde dikkate alınan faktör olmuştur. Genel olarak küçük bir
               pazar grubuna hitap etmek için kurulan işletmelerin
               kuruluş yerinin pazara dönük olması gerektiği söy-
               lenebilir. Nüfusun yoğun olduğu alanlar pek çok iş-
               letmeyi çeker. Çabuk bozulacak malları üreten, satış
               sonrası hizmet gerektiren işletmeler pazara yönelik
               işletmelerdir. Bu işletmeler, kuruluş yeri seçiminde
               pazara yakınlığı dikkate alır. Pazarın gelecekteki bü-
               yüme imkânı ve rakiplerin durumu da kuruluş yeri     Görsel: 4.3
               seçimini etkiler. Eczaneler, bu işletmelere örnek ola-
               rak verilebilir.
                      4. Nitelikli İş Gücüne Yakınlık: İşletme-
               nin  yerleşimi  beceri  kazanmış,  eğitimli  ve  işletme
               amaçlarına yönelik çalışan iş gücü sunumuna büyük
               ölçüde bağlıdır. Nitelikli iş gücünün varlığı, büyük-
               lüğü, becerisi, ücret düzeyleri, sendikalaşma derece-
               si ve çalışanların işe ilişkin tutumları, kuruluş yeri   Görsel: 4.4
               seçiminde önem taşır. Otomobil fabrikasında çalışan
               kişiyle pastırma imalatı yapan kişiler nitelikli iş gücü kullanımına örnek verilebilir.
                      5. Enerji ve Yakıt İmkânlarının Bulunması: Enerji ve yakıt ihtiyacı, işletme-
               den işletmeye farklılık gösterir. Enerji ve yakıt gereksinimi çok olan işletmeler, ucuz ve

                                                  87
   84   85   86   87   88   89   90   91   92   93   94