Page 76 - Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testi - Kimya 10
P. 76

KİMYA                        Karışımlar - Karışımları Ayırma Teknikleri - Test B                  3. TEST



        7.   Ayırma  işlemlerinden  hangisinde  yoğunluk  farkından   10.  Aşağıdaki  ayırma  yöntemlerinden  hangisinde  tanecik
            yararlanılmamıştır?                                    boyutu farkından yararlanılmaktadır?

            A)  Şeker pancarından şekerin ayrılması                A)  Sıvı havadan oksijeni elde etmek
            B)  Benzin-su karışımının ayırma hunisi ile ayrılması  B)  Kan plazmasından kırmızı kan hücrelerini ayırmak
            C)  Plastik-kum karışımının su ile ayrılması           C)  Demir cevherinden demir elde etmek
            D)  Pirincin kabuğundan rüzgârda savrularak ayrılması  D)  Ayrandan tereyağı elde etmek

            E)  Bakır cevherinden bakırın ayrılması                E)  Ayçiçeğinden yağ elde etmek










        8.   Sofra tuzunun (NaCl) suda (H O) çözünmesiyle ilgili ola-
                                    2
            rak aşağıdaki görsellerden hangisi doğrudur?
            ( H,  O,  Na,  Cl)
             1  8  11  17
                                                               11.  Çözeltilerle ilgili,
                        -
               +
            (Na :     ,  Cl :     ,  H O:          şekilleriyle
                                  2
            gösterilmektedir.)                                      I. Homojen olma,
                                                                    II. Elektriği iletme,
                                                                   III. Bileşenleri arasında sabit bir oran bulunma,
            A)                  B)                     C)
                                                                   özelliklerinden hangileri ortaktır?
                                                                   A) Yalnız I        B) I ve II          C) I ve III

                      D)                   E)                                D) II ve III         E) I, II ve III













        9.   Aşağıdaki şekilde X ve Y’den oluşan sulu çözelti soğutul-
            duğunda Y katısının çöktüğü görülmektedir.
                                                               12.  Saf X, Y ve Z sıvılarının molekül yapısı ve özkütle değerleri
                                                                   aşağıdaki tabloda verilmiştir.
                                                                                                          3
                                                                     Madde    Molekül yapısı  d (özkütle, g/cm )
                                                                       X          Apolar           1,59
                                                                       Y          Polar            0.78
                                                                       Z          Apolar           0.65
            Buna göre,                                             Buna göre,
             I. X ve Y karışımı birbirinden ayrımsal kristallendirme yönte-     I. X ve Y karışımı süzme yöntemi ile ayrılır.
               mi ile ayrılabilir.
                                                                    II. X ve Z karışımı ekstraksiyon yöntemiyle ayrılır.
            II. X ve Y karışımı birbirinden ayrımsal damıtma yöntemi ile      III. Y ve Z karışımı kaynama noktası farkından yararlanarak
               ayrılabilir.                                           ayrılır.
            III. X ve Y karışımı birbirinden ayırma hunisi ile ayrılabilir.
                                                                   yargılarından hangileri yanlıştır?
            yargılarından hangileri doğrudur?
                                                                   A) Yalnız I        B) Yalnız II               C) Yalnız III
            A) Yalnız I        B) Yalnız II               C) Yalnız III           D) I ve III        E) I, II ve III
                      D) I ve III          E) I, II ve III

                                                           74
   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81