Page 75 - Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testi - Biyoloji 11
P. 75

BİYOLOJİ                                           4     TEST
                                                      BİYOLOJİ
                                                   Sindirim Sistemi
                                                   Sindirim Sistemi


        1.   Besinlerle alınan nükleik asitler sindirim sisteminde azotlu or-  3.   Karaciğer, karın bölgesinde yer alan bir iç organdır ve oniki-
            ganik baz, şeker ve fosfata kadar parçalanır.          parmak bağırsağına bir kanalla bağlantılıdır.

                             Nükleaz                               Buna göre,
            DNA / RNA + H O            Nükleotit
                        2
                                                                    I. glikozdan glikojen sentezi ve yıkımı sağlayarak kan şe-
                           Nükleotidazlar
            Nükleotit + H O            Organik baz + Şeker + Fosfat   kerini ayarlaması
                      2
                                                                    II. protein, yağ ve karbonhidrat metabolizmasını düzen-
            Nükleik asitlerin sindirimiyle ilgili,                    lemesi
             I. Sindirimi ince bağırsakta gerçekleşir.             III. yağda çözünen vitaminlerin (A, D, E, K) fazlasını depo-
                                                                      laması
             II. Organik baz, şeker, fosfata kadar sindiriminde görevli tüm
               enzimler pankreastan salgılanır.                    IV. safra sentezlemesi
            III. Sindirim ürünleri ince bağırsaktan emilir.        verilenlerden  hangileri  karaciğerin  sindirim  sisteminde
                                                                   yardımcı organ olduğunu kanıtlar?
            verilen ifadelerden hangileri yanlıştır?
                                                                   A)  Yalnız IV
            A)  Yalnız I
                                                                   B)  II ve III
            B)  Yalnız II
                                                                   C)  III ve IV
            C)  I ve II
                                                                   D)  I, II ve IV
            D)  I ve III
                                                                   E)  II, III ve IV
            E)  II ve III










                                                               4.   Karaciğerin ürettiği safra, safra kesesinde depolanır ve yağ-
                                                                   ların sindirilmesine yardımcı olmak amacıyla onikiparmak ba-
                                                                   ğırsağına boşaltılır. Yağlı besinler onikiparmak bağırsağına
                                                                   ulaştığında ince bağırsaktan salgılanan kolesistokinin safra
        2.   Tükürük sıvısında bulunan amilaz, pişmiş nişastanın hidroli-
                                                                   kesesinin kasılıp gevşemesini uyarır, safra koledok kanalıyla
            zini başlatır.Nişastayı küçük polisakkaritlere ve maltoza dö-
                                                                   onikiparmak  bağırsağına  boşaltılır.  Safra  kesesinin  başlıca
            nüştürür. Lokma yutulduğunda midenin asidik ortamı nede-
                                                                   görevi; karaciğerin ürettiği safranın bir kısmını özellikle açlık
            niyle amilaz inaktif hâle gelir. Karbonhidratların sindirimi ince
                                                                   dönemlerinde  depolamak,  yoğunlaştırmak  ve  sindirim  sıra-
            bağırsağın bazik ortamında devam eder. Küçük polisakkarit-
                                                                   sında yeniden bağırsağa salgılamaktır. Mideye yağlı besin-
            ler ince bağırsakta pankreastan salgılanan amilaz enzimiyle
                                                                   lerin gelişini takiben kasılarak yarım saat içinde içeriğinin ya-
            disakkaritlere  kadar  parçalanır.  Disakkaritler  ince  bağırsak-
                                                                   rıdan çoğunu bağırsağa boşaltır. Karaciğer ürettiği safranın
            tan  salgılanan  disakkaridazlar  sayesinde  monosakkaritlere
                                                                   bir kısmını da, safra kesesine ihtiyaç duymaksızın, doğrudan
            kadar parçalanır.
                                                                   bağırsağa gönderebilir. Safra kesesi yokluğunda safranın ta-
                                                                   mamı ana safra kanalı aracılığıyla bağırsağa iletilebilir.
            Yukarıda karbonhidratların sindirimiyle ilgili verilen bilgi-
            lere göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
                                                                   Yukarıda verilen bilgilere göre,
            A)  Küçük polisakkaritlerin sindirimi ince bağırsak enzimleriy-
                                                                    I. Safra kesesinin çalışması, hormonlar tarafından düzenlenir.
               le gerçekleşir.
                                                                    II. Sadece tokluk anında karaciğerde safra sentezi gerçekleşir.
            B)  Tükürük amilazı nişastayı yapıtaşlarına kadar sindiremez.
                                                                   III. Safra kesesi alınan insanlarda safra sentezi gerçekleşmez.
            C)  Midede karbonhidrat sindirimi gerçekleşmez.
                                                                   IV. Onikiparmak bağırsağına gelen safranın tek kaynağı safra
            D)  Pişmiş nişastanın sindirimi ağızda başlar ince bağırsakta
                                                                      kesesidir.
               tamamlanır.
                                                                   yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
            E)  Sindirim enzimlerinin aktivasyonu farklı pH aralıklarında
               gerçekleşir.                                        A)  Yalnız I       B) II ve III     C) III ve IV
                                                                             D) I, II ve III   E) II, III ve IV


 72                                                        73
   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80