Page 26 - Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testi - Biyoloji 9
P. 26
BİYOLOJİ İnorganik Bileşikler 2. TEST
5. Demir, fosfor ve iyot elementlerine ait özellikler aşağıda karı- 7. Günlük beslenmede süt ve süt ürünlerini yeterli miktarda
şık olarak verilmiştir. alan yetişkin bir insanda,
I. nükleotit yapısına katılma I. fosfor
II. tiroksin hormonu yapısına katılma II. kalsiyum
III. hemoglobin yapısına katılma III. demir
Bu minerallerin sahip olduğu özellikler hangi seçenekte IV. flor
doğru olarak eşleştirilmiştir?
hangilerinin eksikliğine bağlı rahatsızlıklar gözlenmez?
I II III A) I ve II
A) İyot Fosfor Demir B) II ve III
B) Demir İyot Fosfor C) III ve IV
C) Fosfor Demir İyot D) I, II ve III
D) İyot Demir Fosfor E) I, II ve IV
E) Fosfor İyot Demir
6. Bitkiler, toprakta çözünmüş mineralleri kökleri aracılığıyla alıp
yapraklara kadar taşır.
Bu taşımada suyun,
I. özgül ısısının yüksek olması
II. adhezyon kuvveti
III. iyi bir çözücü olması 8. Kayısı, incir, üzüm ve biber gibi sebze ve meyvelerin, us-
IV. kohezyon kuvveti kumru gibi bazı balıkların kurutularak saklanması aşağı-
dakilerden hangisiyle açıklanır?
özelliklerinden hangileri etkilidir?
A) Besin değerini artırmak
A) Yalnız III
B) Su yoğunluğunu azaltarak bozulmalarını önlemek
B) I ve II
C) Mevsimi dışında kullanım için maliyetini düşürmek
C) II ve IV
D) Kullanım süresini ve alanlarını artırmak
D) I, II ve IV
E) Kalori değerlerini yükseltmek
E) II, III ve IV
24
24
24