Page 35 - Dört Dörtlük AYT Biyoloji
P. 35
BİYOLOJİ 1 TEST
Duyu Organları
1. Aşağıda göz kusurları ve bu göz kusurlarının düzeltilmesi için 4. Derideki termoreseptörlerle ilgili,
gerekli olan mercek çeşitleri verilmiştir.
I. Her bölgede aynı yoğunlukta bulunur.
Buna göre verilen göz kusurunun düzeltilmesinde kul- II. Aynı uyaran ile uzun süre uyarıldıklarında çabuk yorulur.
lanılacak mercek aşağıdakilerin hangisinde yanlış veril-
III. Sıcak ve soğuğu algılar.
miştir?
ifadelerinden hangileri doğrudur?
A) Miyop - kalın kenarlı mercek
A) Yalnız I
B) Hipermetrop - ince kenarlı mercek
B) Yalnız II
C) Presbitlik - ince kenarlı mercek
C) I ve III
D) Katarakt - silindirik mercek
D) II ve III
E) Astigmatizm -silindirik mercek
E) I, II ve III
5. Tat alma duyusuyla ilgili,
2. Burna ait,
I. Tatların dil üzerinde algılandığı bölgeler birbirinden kesin
I. mukus salgılayan hücreler çizgilerle ayrılır.
II. koku reseptörleri II. Tat duyusunun algılanabilmesi için moleküllerin tükürük
III. burun kılları içinde çözünmesi gerekir.
III. Tükürük içinde çözünen madde tat reseptörlerini uyarır,
yapılarından hangileri koku moleküllerinin algılanmasın-
impuls oluşur.
da etkilidir?
IV. Tat sinirleri tarafından taşınan impulslar öncelikle talamu-
A) Yalnız I
sa uğrar.
B) I ve II
ifadelerinden hangileri yanlıştır?
C) I ve III
A) Yalnız I
D) II ve III
B) Yalnız II
E) I, II ve III
C) I ve II
D) I, II ve IV
E) I, II, III ve IV
6. Koku ve işitme duyusunun algılanması sürecinde,
I. uyarının değerlendirildiği merkeze kadar izlediği yol
II. uyarıların nöronlarda taşınma şekli
3. Koku alma sırasında görev alan aşağıdaki yapılardan III. reseptörlere etki eden uyaran çeşidi
hangisi koku reseptörlerinin bulunduğu kısımdır?
özelliklerinden hangileri ortaktır?
A) Burun delikleri
A) Yalnız I
B) Sarı bölge
B) Yalnız II
C) Duyu sinirleri
C) I ve II
D) Kılcal damarlar
D) I ve III
E) Beyin kabuğu
E) I, II ve III
34 35