Page 63 - Dört Dörtlük AYT Coğrafya
P. 63

COĞRAFYA                                      ÇÖZÜMLÜ
                                  Türkiye'de Tarım Ürünleri, Hayvancılık ve Ormancılık          SORULAR



        1.   Zeytin genellikle yıllık sıcaklık ortalaması 15-20°C olan   2.   Türkiye’de bazı tarım ürünlerinin yetiştiriciliği doğal ko-
            yerlerde yetişmektedir. Dayandığı en düşük sıcaklık    şullara bağlı olduğu için bu ürünlerin üretim miktarında
            -7 °C’dir. Bu derecenin altında zarar görmeye başlar.   dalgalanmalar görülür.

                                                               Buna göre;
                                                                I. nadas,
                                                               II. ekstansif tarım,
                                                               III. nöbetleşe ekim
                                                               uygulamalarından  hangileri  bu  duruma  sebep  ol-
                                                               maktadır?
            Buna göre, zeytin haritada numaralandırılmış yerler-  A) Yalnız I      B) Yalnız II      C) Yalnız III
            den hangisinde daha kolay yetişme imkânı bulur?
                                                                       D) I ve II        E) II ve III
            A) I     B) II    C) III    D) IV     E) V

                                                               Çözüm:
            Çözüm:
                                                               Soruyu öncüller üzerinden cevaplayacak olursak;
            Zeytin,  Akdeniz  ikliminde  yetişebilen  en  önemli  tarım
            ürünlerinden  biridir.  Ana  yurdu  Doğu  Akdeniz  kıyıları   I. nadas; tarım alanlarının sürülerek bir veya iki yıl din-
            olan bu ürün, hem sofralık hem de yağlık olarak üretil-  lenmesi için boş bırakılmasına nadas denir. Türkiye'de
            mektedir. Ülkemizde Manisa, Aydın, Bursa, Balıkesir,   ekilen tarım arazilerinin her yıl yaklaşık %25’i sulama
            İzmir, Hatay, Gaziantep ve Mersin zeytin üretiminde ön   ve gübre yetersizliğinden dolayı nadasa bırakılmakta-
            plana çıkan illerdir.                              dır. Nadas uygulamasına bağlı olarak üretimde dalga-
                                                               lanma, erozyon, çiftçi gelirinin azalması gibi olumsuz-
            Buna göre zeytinin yetişme imkânının daha kolay oldu-  luklar yaşanır.
            ğu yer Akdeniz ikliminin görüldüğü alanlardır. Haritada   II. ekstansif tarım, modern tarım yöntemlerinin uygulan-
            Akdeniz ikliminin görüldüğü alanlara baktığımızda II nu-  madığı, geleneksel yöntemlerle yapılan tarım metodu-
            maralı yerin zeytinin daha kolay yetişeceği yer olduğu   na  ekstansif  (geleneksel)  tarım  denir.  Ekstansif  tarım
            görülür. Diğer numaralandırılan alanlara baktığımızda   metodunda  sulama,  gübreleme,  ilaçlama  ve  kaliteli
            karasal  iklim  özelliklerinin  görüldüğü  alanlar  olduğun-  tohum kullanımı gibi uygulamalar yetersiz olduğundan
            dan zeytinin yetişme imkânı olmayacaktır.
                                                               verim düşüktür. Üretimde yıllar arasında dalgalanmalar
            Sorunun doğru cevabı II numaralı yerin verildiği B se-  görülür. Ancak entansif (modern) tarım metodunu uy-
            çeneğidir.                                         gulayan  ülkelerde  doğal  koşullara  bağımlılık  oldukça
                                                               düşük olduğundan verim çok yüksektir. Üretimde yıllar
                                              Cevap: B
                                                               arasında dalgalanmalar görülmez.
                                                               III. nöbetleşe ekim; tarlaya birbirini takip eden yıllarda
                                                               farklı bir ürün ekme yöntemidir. Örneğin, şekerpanca-
                                                               rı su ihtiyacı fazla olan bir üründür. Bu yüzden pancar
                                                               ekilen bir yılın ardından topraktaki su oranı azalacağın-
                                                               dan ertesi yıl nem ihtiyacı az olan mercimek ekilmesi
                                                               nöbetleşe  ekim  uygulamasıdır.  İyi  planlanmış  bir  nö-
                                                               betleşe ekim ile hastalık, zararlı ve yabancı ot kontrolü
                                                               kolaylaşır, toprağın azot ve organik madde içeriği artar,
                                                               erozyon azalır, topraktaki besin maddelerinden yarar-
                                                               lanma daha dengeli olur, üretimde ortaya çıkabilecek
                                                               riskler azalır.

                                                               Bu  durumda  verilen  açıklamalara  göre  I.  nadas  ve  II.
                                                               ekstansif tarım uygulamalarında üretimde dalgalanmalar
                                                               görüldüğünden sorunun doğru cevabı D seçeneğidir.
                                                                                                 Cevap: D





                                                       61
   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68