Page 51 - Dört Dörtlük TYT Biyoloji
P. 51
BİYOLOJİ 3 TEST
Enzimler - Vitaminler - Hormonlar
1. Enzimatik bir reaksiyona ait bazı moleküller X, Y, Z olarak 4. Biyoloji dersinde öğrenciler üç deney tüpüne eşit miktarda aynı
isimlendirilerek şematize edilmiştir. besin maddesini ve bu besini hidroliz eden eşit miktarda enzi-
mi koymuş, aşağıda verilen sıcaklıklarda yeterli süre beklet-
miştir.
Buna göre,
I. X, Z’nin yapısına katılmadığından miktarı değişmez.
II. Y’nin miktarı artırılırsa Z de artabilir.
III. Z’nin ortamda birikmesi X’in faaliyetini yavaşlatabilir.
ifadelerinden hangileri doğrudur?
A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III
D) II ve III E) I, II ve III Buna göre öğrenciler,
I. 1. tüpteki besinin tamamının sindirilmesi 3. tüptekinden
daha uzun sürmesi beklenir.
II. Sindirim enzimleri sadece hücre içinde etkindir.
III. 2. tüpteki besinin sindirimi 3. tüpe göre daha kısa sürede
tamamlanır.
çıkarımlarından hangilerine ulaşabilir?
2. Hormonlarla ilgili aşağıdaki özelliklerden hangisi A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
yanlıştır?
D) I ve III E) II ve III
A) Amino asit, protein ya da steroit yapılı organik bileşiklerdir.
B) Üretildikleri bölgede ya da farklı doku ve organlarda etki
gösterirler.
C) Normalden daha az ya da daha çok salgılanması anor-
malliklere neden olabilir.
D) Canlıların metabolik işlevlerinin düzenlenmesinde görev
alırlar.
E) Bileşik enzimlerin koenzim kısmını oluştururlar.
5. Aşağıdakilerden hangisi insanda bulunan vitamin ve mi-
neraller için ortak bir özellik değildir?
3. Enzimler ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Sindirim sisteminde hidrolize uğramadan kana karışma
A) Bileşik enzimlerin yapısında inorganik maddeler bulunabilir.
B) Enzimlerin aktifleşmesini sağlama
B) Her enzim belirli bir substrata özgüdür.
C) Enerji ham maddesi olarak kullanılmama
C) Hem hücre içinde hem de hücre dışında sentezlenir.
D) Kanda pH ve iyon dengesini düzenleme
D) Farklı enzimler için DNA’nın farklı bölgeleri şifre verir.
E) Besinlerle hazır olarak alınma
E) Üç boyutlu yapıları sıcaklık ve pH değişimlerinden etkilenir.
50 51