Page 20 - DÖRT DÖRTLÜK | KİMYA TYT
P. 20

Simyadan Kimyaya - Kimya Disiplinleri ve
        KİMYA                                  Kimyacıların Çalışma Alanları                              1. TEST



        7.                                                     8.
                         ETİKET OKURYAZARLIĞI
                                                                                      C H NO
             Günlük  hayatta  pek  çok  paketli  ürün  tüketmekteyiz.                  9  13  3
             Paketlerin  arkasında  küçük  puntolarla  yazılmış  tablo               “ADRENALİN”
             ve  yazıların  farkına  varmak,  bilinçli  tüketici  olmanın
                                                                    Karşılaşılan yeni durumlarda insanın ruhsal ve beden-
             şartlarındandır. Yiyecek paketlerinin üzerindeki etiketleri
                                                                    sel  sınırlarının  zorlanması  “stres”  olarak  adlandırılır.
             okumalıyız.  Çünkü  yiyeceklerin  içerdikleri  maddeler  ve
                                                                    Stres durumunda beyinde bulunan hipotalamus bölgesi
             özellikleri hakkında bize bilgi verir.
                                                                    böbrek üstü bezlerini uyararak adrenalin hormonlarının
                                                                    kana  salınmasını  sağlar.  Aşırı  salınması  kan  şekerini
            Bir paketlenmiş gıda etiketi aşağıda verilmiştir.
                                                                    yükseltip,  çarpıntı  ve  terlemeyi  artıracağından  stresle
             BESİN BİLGİLERİ                                        başa çıkma becerileri edinmeliyiz.

             Porsiyon Büyüklüğü: 1 paket (34g)                     Makaledeki bilgilere göre, adrenalin hormonu ve etkileri,
             Porsiyon Sayısı: 12 adet
                                                                    I. Biyokimya
             Her Porsiyon İçin Miktar
                                                                    II. Organik kimya
             Enerji (kJ/kcal)            419 kJ / 99 kcal
             Yağ                                 0,75 g            III. Endüstriyel kimya
             Doymuş Yağ                          0,27 g
                                                                   IV. Anorganik kimya
             Karbonhidrat                        7,31 g
                                                                   yukarıda  verilen  kimya  disiplinlerinden  hangilerinin
             Şeker                               1,61 g            çalışma alanına girer?
             Lif                                 2,79 g            A) I ve II         B) I ve III                C) I, II ve III

             Protein                            14,28 g                      D) II, III ve IV      E) I, III ve IV
             Sodyum                              1,36 g

             Kullanım Bilgisi: Düzenli beslenme programı içeri-
             sinde günde 1-2 paket tüketebilirsiniz.

            Analiz  sonuçlarını  hazırlayan  kişi  kimyanın  hangi  alt
            disiplininde çalışmıştır?

            A) Anorganik kimya
            B) Analitik kimya
            C) Fizikokimya
            D) Organik kimya
            E) Biyokimya












                                                               9.   I. Lucio Vivaldi (Luçio Vivaldi)
                                                                    II. Carl Gauss (Karl Gaus)
                                                                   III. Michelangelo Buonarroti (Mikalenjelo Bonaroti)

                                                                   IV. Antoine Lavoisier (Antuan Lavazye)
                                                                   Yukarıda ismi verilen ünlülerden hangileri kimya biliminin
                                                                   gelişimine katkıda bulunmuştur?

                                                                   A) Yalnız II       B) Yalnız IV         C) I ve II
                                                                             D) III ve IV         E) I, II ve III

                                                           18
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25