Page 243 - DÖRT DÖRTLÜK | KİMYA TYT
P. 243

KİMYA

                                         Karışımlar - Karışımları Ayırma Teknikleri                      2     TEST
                                                                                                                B


        1.   Kütlece  %8’lik  150  g  C H O   çözeltisinin  derişimini   4.   Bir çözeltide, çözünmüş maddenin kimyasal yapısına bağlı
                                 6  12  6
            kütlece  %25’lik  yapmak  için  kaç  gram  daha  C H O    olmayıp çözeltinin birim hacmindeki toplam tanecik sayısı-
                                                     6  12  6
            eklenmelidir?                                          na bağlı olarak değişen özelliklere koligatif özellikler (sayı-
                                                                   sal özellikler) denir.
            A) 16     B) 18    C) 24     D) 34     E) 36
                                                                   Buna göre
                                                                    I. Kaynayan suya tuz atıldığında kaynamanın durması.

                                                                    II. Kışın uçakların alkolle yıkanması.
                                                                   III. Arabalarda antifriz kullanılması.
                                                                   yukarıda koligatif özelliklerle ilgili olarak verilen örnekler-
                                                                   den hangileri doğrudur?

                                                                   A) Yalnız I        B) Yalnız II                    C) I ve II
        2.   Bir sıvının buhar basıncı ve kaynama noktası bazı faktörle-
            re bağlı olarak değişir.                                         D) II ve III         E) I, II ve III

            Buna göre
             I. Sıvı cinsi
            II. Sıvı saflığı
            III. Sıcaklık

            IV. Dış basınç
            Yukarıda  verilenlerden  hangileri  hem  kaynama  noktası
            hem de buhar basıncına etki eden faktörlerdendir?  5.   Karışımdaki  bileşenlerden  birinin,  karışıma  ilave  edilen
                                                                   çözücü  yardımıyla,  ortamdan  uzaklaştırılması  olayına
            A) I ve II         B) I, II ve IV              C) II ve IV  özütleme (ekstraksiyon) denir. Özütleme yöntemi katı, sıvı
                      D) I, III ve IV      E) I, II, III ve IV     ve gaz karışımlara uygulanabilir.
                                                                   Buna göre aşağıda verilenlerden hangisi özütleme yönte-
                                                                   mi ile ayırmaya örnek olamaz?

                                                                   A)  Çayın demlenmesi
                                                                   B)  Şeker pancarından şeker elde edilmesi
                                                                   C)  Ayçiçeğinden yağ eldesi
        3.   Tuzlu suyun 1 atm basınç altında kaynama grafiği aşağıda
                                                                   D)  Kolonyadan alkol ve suyun ayrılması
            verilmiştir.
                                                                   E)  Söğüt ağacından salisilik asidin elde edilmesi
            Buna göre









                                                               6.      Karışım             Ayırma Yöntemleri

                                                                     I.  Talaş-su          Flotasyon
            seçeneklerdeki yargılardan hangisi yanlıştır?           II.  Altın-bakır       Erime noktası
                                                                    III.  Tuz ve şeker     Ayrımsal damıtma
            A)  Tuzlu su çözeltisinin kaynama noktası (100 + t) °C’dir.
                                                                    IV.  Buğday-saman      Eleme
            B)  B noktasında çözelti kaynamaya başlar.
            C)  A-B aralığında çözelti doymamıştır.                 V.  Fabrika bacaları   Süzme
            D)  B noktasından itibaren kaynamakta olan çözelti doymuş-     Karışımların ayrılma yöntemleri ile ilgili olarak yukarıda
               tur ve çökme başlar.                                verilen eşleştirmelerden hangileri yanlıştır?

            E)  B-C  aralığında  çözelti  doymuş  olduğundan  çözeltinin   A) I ve II      B) II ve IV                C) III ve IV
               özkütlesi ve kaynama sıcaklığı değişmez.                      D) I, III ve IV      E) I, IV ve V


 240                                                       241
   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248