Page 28 - Proje Hazırlama (Tüm Kitap)
P. 28

1. 4 PROJE HAZIRLAMADA ARAŞTIRMANIN ÖNEMİ


                          Hazırlık Soruları

            1. Size gerekli olan bir eşyayı gördüğünüz ilk yerden mi satın alırsınız? Neden?
            2. Anlamını bilmediğiniz bir sözcük duyduğunuzda veya okuduğunuzda ne yaparsınız?
            3. Genel Ağdaki arama motorlarından nasıl faydalanırız?
            4. Seçeceğiniz meslekle ilgili araştırma yapmanız neden önemlidir?
            5. TÜBİTAK'ın açılımı ve görevi nedir?

                          İnceleme Yazısı

                             BİR SORUN, BİR ARAŞTIMA, BİR ÇÖZÜM
               Türkiye İstatistik Kurumu Türkiye'de 15 yaş ve üzeri obez bireylerin toplam nü-
            fusa oranının 2016'da %19,6 olduğunu açıkladı. Dünyada ise yaklaşık olarak 650
            milyon  kişi  obezdir.  Günümüzde  önlenebilir  ölümlerin  ikinci  nedeni  olan  obezite
            kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, bazı kanser türleri, solunum sis-
            temi hastalıkları, kas ve iskelet sistemi hastalıkları gibi pek çok sağlık probleminin
            oluşmasında rol oynuyor. Obeziteye dolayısıyla da şeker hastalığına, kalp hastalık-
            ları gibi sağlık sorunlarına yol açan pek çok etken var. Bunların en önemlilerinden
            biri beslenme alışkanlığı.























            Görsel 1.4.1: Obezite
               TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Gıda Enstitüsü tarafından, sözü
            edilen  sağlık  sorunlarının  önlenmesinde  önemli  rol  oynayacak,  ince  bağırsakta
            sindirilmeyen ancak kalınbağırsakta sindirilebilen dirençli nişasta geliştirdi. Aralık
            ayında açılan ülkemizde endüstriyel anlamda ilk kez dirençli nişasta üretecek olan
            tesiste, dirençli nişasta una katkı olarak eklenerek diyet un ve diyabetik un şeklinde
            satılacak. Firma ve TÜBİTAK MAM iş birliği ile bugüne kadar düşük glisemik in-
            deksli bu unlar kullanılarak ekmek, lavaş, gevrek, makarna, kurabiye, pasta, kek ve
            bebek ek gıdası gibi unlu mamülün üretim denemeleri yapılmış ve hem kalite hem
            de duyusal özellikler bakımından son derece başarılı sonuçlar alınmıştır.
                               Özlem Ak, Dirençli Nişastanın Gücü, Bilim ve Teknik Dergisi,
                                                        Ocak 2018, Sayı 602, Sayfa 48


               1. Türkiye istatistik Kurumunun bu sorunun çözümünde rolü nedir? Yazınız.
               2. "Sorunu bilmezsen çözüme ulaşamazsın." sözünden ne anlıyorsunuz. Tartışınız.
               3. TÜBİTAK MAM'ın bu sorunun çözümünde rolü ne olmuştur? Yazınız.


 26                                                        27
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33