Page 54 - Biyoloji 10 | 3.Ünite
P. 54
2 GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI VE İNSAN GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI VE İNSAN
BÖLÜM
SU AYAK İZİ HESAPLANMASI
1, 2 ve 3 numaralı tablolardan yararlanarak yeşil su, mavi su ve gri su değerleri tespit edilir. Tespit edilen
değerler 4 numaralı tabloda toplanır. Değerler toplamı su ayak izinizin bir göstergesi olup ortalama su
ayak izi ile karşılaştırılır.
1. EVSEL TÜKETİM (Doğrudan su ayak izi)
Sütunlarda yer alan tüketim birimlerinden tüketiminize uygun olan aralığı belirleyerek mavi ve gri su
ayak izlerinizi tespit ediniz. Tespit ettiğiniz değerleri 4 numaralı tabloya yazınız.
Ortalama Aylık Su Aylık İçme Araç Yıka- Yeşil Su Mavi Su Gri Su
Tüketim Tüketimi Suyu Tüke- ma Sayısı (m /Yıl/Kişi) (m /Yıl/Kişi) (m /Yıl/Kişi)
3
3
3
3
Aralığı (m ) timi (L) (Haftalık)
10 10 1 - 12,3 0,2
20 20 2 - 24,6 0,4
30 30 2 - 36,9 0,4
40 40 3 - 49,2 0,6
2. GIDA TÜKETİMİ (Dolaylı su ayak izi)
Sütunlarda yer alan tüketim birimlerinden tüketiminize uygun olan aralığı belirleyerek yeşil, mavi ve gri
su ayak izlerinizi tespit ediniz. Tespit ettiğiniz değerleri 4 numaralı tabloya yazınız.
Haftalık tüketim dikkate alınmıştır.
Ortala- Et Yumur- Süt Pey- Mey- Ekmek Bak- Çay Yeşil Mavi Gri
ma Tü- (Kg) ta (L) nir ve (Adet) liyat (Bar- Su Su Su
3
3
3
ketim (Adet) (Kg) (Kg) (Kg) dak) (m / (m / (m /
Aralığı Yıl/ Yıl/ Yıl/
Kişi) Kişi) Kişi)
0,5 7 2 0,5 1 7 0,2 7 842 69 66
0,75 11 3 0,75 1,5 11 0,3 14 1268 104 100
1 14 4 1 2 14 0,6 28 1705 143 136
1,5 14 4 1 3 21 0,8 42 2303 183 175
BİYOLOJİ 10 188