Page 54 - Biyoloji 10 | 3.Ünite
P. 54

2          GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI VE İNSAN                                                                                                                   GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI VE İNSAN


                      BÖLÜM




                  SU AYAK İZİ HESAPLANMASI
                  1, 2 ve 3 numaralı tablolardan yararlanarak yeşil su, mavi su ve gri su değerleri tespit edilir. Tespit edilen
                  değerler 4 numaralı tabloda toplanır. Değerler toplamı su ayak izinizin bir göstergesi olup ortalama su
                  ayak izi ile karşılaştırılır.






                  1. EVSEL TÜKETİM (Doğrudan su ayak izi)
                  Sütunlarda yer alan tüketim birimlerinden tüketiminize uygun olan aralığı belirleyerek mavi ve gri su
                  ayak izlerinizi tespit ediniz. Tespit ettiğiniz değerleri 4 numaralı tabloya yazınız.


                    Ortalama   Aylık Su      Aylık İçme   Araç Yıka-    Yeşil Su     Mavi Su       Gri Su
                     Tüketim   Tüketimi      Suyu Tüke-   ma Sayısı   (m /Yıl/Kişi) (m /Yıl/Kişi) (m /Yıl/Kişi)
                                                                                      3
                                                                                                  3
                                                                         3
                                  3
                     Aralığı   (m )            timi (L)    (Haftalık)
                                    10           10           1            -           12,3         0,2
                                    20           20           2            -           24,6         0,4


                                    30           30           2            -           36,9         0,4

                                    40           40           3            -           49,2         0,6




                  2. GIDA TÜKETİMİ (Dolaylı su ayak izi)
                  Sütunlarda yer alan tüketim birimlerinden tüketiminize uygun olan aralığı belirleyerek yeşil, mavi ve gri
                  su ayak izlerinizi tespit ediniz. Tespit ettiğiniz değerleri 4 numaralı tabloya yazınız.

                  Haftalık tüketim dikkate alınmıştır.


                   Ortala-  Et     Yumur- Süt      Pey-   Mey-   Ekmek  Bak-    Çay    Yeşil   Mavi   Gri
                   ma Tü-   (Kg)   ta      (L)     nir    ve     (Adet)  liyat   (Bar-  Su     Su     Su
                                                                                                         3
                                                                                                 3
                                                                                          3
                   ketim           (Adet)          (Kg)   (Kg)           (Kg)   dak)   (m /    (m /   (m /
                   Aralığı                                                             Yıl/    Yıl/   Yıl/
                                                                                       Kişi)   Kişi)  Kişi)
                             0,5      7       2     0,5     1       7     0,2     7      842     69     66
                             0,75    11       3    0,75    1,5     11     0,3     14    1268    104    100

                              1      14       4      1      2      14     0,6     28    1705    143    136

                             1,5     14       4      1      3      21     0,8     42    2303    183    175



                    BİYOLOJİ 10  188
   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59