Page 48 - Biyoloji 12 | 2.Ünite
P. 48

25 - 27. soruları aşağıda verilen metne göre cevaplandırınız.





                       Bir aşçı kefir yapmak için bir kavanoza süt ile kefir mayalarını koyarak karıştırır. Sütün maya-
                       lanması için sütü bir gün kavanozda bekletir. Mayalanma boyunca sütte kimyasal değişiklikler
                       meydana gelir. Mayalar; sütteki şekeri, CO  ve etil alkole dönüştürür.
                                                             2
























                                                   Kefir mayası ve süt



                    25. Kefir oluşurken sütün kütlesinde azalma görülür mü? Açıklayınız.
                      ...........................................................................................................................................
                      ...........................................................................................................................................
                      ...........................................................................................................................................

                      ...........................................................................................................................................
                    26. Mayalar, kefir üretiminde metabolik faaliyetlerini gerçekleştirmek için gerek duydukları ATP’yi
                       hangi yolla sentezler?
                      ...........................................................................................................................................
                      ...........................................................................................................................................
                      ...........................................................................................................................................
                      ...........................................................................................................................................

                    27. Mayalanmada hafif asidik kefir oluşumuna sebep olan olay aşağıdakilerden hangisidir?

                       A) Kefir oluşurken etil alkol üretilmesi
                       B) Kefir içindeki mayaların sayıca azalması
                       C) Kefir oluşurken CO  üretilmesi
                                           2
                       D) Kefir oluşurken sütteki suyun buhar hâlinde uzaklaşması
                       E) Kefir oluşurken sütteki karbonhidratların enzimlerle parçalanması










       2. ÜNİTE  124
   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52