Page 48 - Biyoloji 12 | 2.Ünite
P. 48
25 - 27. soruları aşağıda verilen metne göre cevaplandırınız.
Bir aşçı kefir yapmak için bir kavanoza süt ile kefir mayalarını koyarak karıştırır. Sütün maya-
lanması için sütü bir gün kavanozda bekletir. Mayalanma boyunca sütte kimyasal değişiklikler
meydana gelir. Mayalar; sütteki şekeri, CO ve etil alkole dönüştürür.
2
Kefir mayası ve süt
25. Kefir oluşurken sütün kütlesinde azalma görülür mü? Açıklayınız.
...........................................................................................................................................
...........................................................................................................................................
...........................................................................................................................................
...........................................................................................................................................
26. Mayalar, kefir üretiminde metabolik faaliyetlerini gerçekleştirmek için gerek duydukları ATP’yi
hangi yolla sentezler?
...........................................................................................................................................
...........................................................................................................................................
...........................................................................................................................................
...........................................................................................................................................
27. Mayalanmada hafif asidik kefir oluşumuna sebep olan olay aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kefir oluşurken etil alkol üretilmesi
B) Kefir içindeki mayaların sayıca azalması
C) Kefir oluşurken CO üretilmesi
2
D) Kefir oluşurken sütteki suyun buhar hâlinde uzaklaşması
E) Kefir oluşurken sütteki karbonhidratların enzimlerle parçalanması
2. ÜNİTE 124