Page 60 - Kimya 10 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 60

33      KİMYA 10


          2. ÜNİTE    : KARIŞIMLAR > 2.1. Homojen ve Heterojen Karışımlar  > 2.1.1. Karışımları Niteliklerine Göre Sınıflandırma
          Kavram      : Homojen Karışım
          Genel Beceriler  : Karar Verme Becerisi
          Alan Becerileri  : Çıkarım Yapma Becerisi

          Çalışmanın Adı          YA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN YA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL                    15 dk.
          Çalışmanın Amacı  Bağıl atom kütlesini kavrayabilme.

          Yönerge: Aşağıda verilen metinden ve yapacağınız deneyden yola çıkarak soruları cevaplayınız.



                                                  Doğada birçok madde karışım hâlinde bulunur. Karı-
                                                  şımlar niteliklerine göre farklı şekillerde sınıflandırılır.
                                                  Bileşeni ve özellikleri her yerde aynı olan karışımlara
                                                  “homojen karışım” (çözelti) denir. Homojen karışım-
                                                  lar katı, sıvı veya gaz hâlinde bulunabilir. Homojen
                                                  karışımlarda çözünen maddelerin tanecikleri çok
                                                            -9
                                                  küçük  (<10  m) olduğu için tek bir madde gibi görünür.
                                                  Örneğin çayın demlenme sürecinde yapraklarıyla bir-
                                                  likte oluşturduğu görünüm homojen değilken süzülmüş
           Görsel: Demlenmiş Yeşil Çay            çay homojen bir karışımdır. Homojen karışımları tespit
           etmenin yollarından biri, karışıma ışık demeti tutmaktır. Işık demeti homojen karışımların içinden
           geçerken görünmez ve ışık karşı tarafa kolaylıkla geçer.




           Homojen Karışım Deneyi
           Gerekli Malzemeler
            •  6 adet 100 mL’lik beherglas
            •  3 adet çay kaşığı
            •  2 adet pipet
            •  Işık kaynağı
            •  Sofra tuzu
            •  Çay şekeri
            •  Tebeşir tozu
            •  Etil alkol
            •  Ayran
            •  Süt
           Deneyin Yapılışı
            •  Birinci behere su doldurunuz, bir çay kaşığı tuz ilave ederek karıştırınız.
            •  Aynı işlemi ikinci behere toz şeker, üçüncü behere tebeşir tozu ilave ederek tekrarlayınız.
            •  Dördüncü behere bir miktar su doldurunuz, suya pipet yardımıyla etil alkol ilave ediniz.
            •  Aynı işlemi beşinci behere ayran, altıncı behere süt ilave ederek tekrarlayınız.
            •  Beherlerdeki karışımların ilk durumlarını gözlemleyiniz. 15 dakika sonra tekrar gözlemleyiniz. Daha
              sonra beherlere ışık kaynağı tutarak karışımları inceleyiniz.








                Karekod
                 Alanı
                Asıl karekodlar
          58  kalıptaki görseli siliniz.
              yerleştirildikten sonra
              Asıl karekodda çerçeve
               konturu olmayacak.
   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65