Page 88 - Biyoloji 12 | Kazanım Kavrama Etkinlikleri
P. 88

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
                                                                                      Kavram Öğretimi 42
            Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı                    BİYOLOJİ 12
            3. ÜNİTE     : BİTKİ BİYOLOJİSİ > 12.3.3. Bitkilerde Eşeyli Üreme > 12.3.3.2. Çiçekli Bitkilerde Döllenme, Tohum ve Meyve Oluşumu
            Kavram       : Çimlenme
            Genel Beceriler  : Eleştirel Düşünme Becerisi, İletişim Becerisi
            Alan Becerileri  : Verileri Toplama, İşleme, Yorumlama ve Sonuç Çıkarma Becerisi

             Çalışmanın Adı                            ÇİMLENME                                     20 dk.
             Çalışmanın Amacı  Çimlenme olayını ve çimlenmeyi etkileyen faktörleri açıklayabilme.


            Yönerge: Aşağıda verilen metin ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız
                         Tek Çenekli (mısır)
                                                         Tohum,  yeni  bir  bitkiyi  oluşturabilecek  potansiyele
                                                         sahip embriyoyu içeren yapıdır. Embriyo embriyonik
                                                         kök  ve  gövdeden  oluşur.  Tohumun  yapısında
                                            Çenek        bulunan  çenekler  ise  endospermden  (besidoku)
               Endosperm
                                                         aldığı besini embriyoya aktaran yapılardır.
                                                         Tohum  oluştuktan  sonra  dormansi  denilen  uyku
                                                         hâline  girer.  Uyku  hâlinden  çıkması  için  ortam
                                           Embriyonik    şartlarının  uygun  olması  gerekmektedir.  Dormansi
                                             gövde
                 Tohum                                   hâlinin kırılması bitkiden bitkiye değişmekle birlikte
                 kabuğu                                  genel  olarak  su,  uygun  sıcaklık  ve  oksijen  varlığı
                                                         çimlenme  için  yeterlidir.  Çimlemeyi  başlatan  olay
                                       Embriyonik
              a                           kök            bitkinin  su  almasıdır.  Su  alan  tohumda  metabolik
                                                         faaliyetler  artar.  Bu  sırada  fotosentez  yapamayan
                                                         embriyonun  besin  ihtiyacı,  besi  dokudan  sağlanır.
                        Çift Çenekli (fasulye)
                                                         Enerji  üretimi  artar.  Mitoz  bölünmeler  ve  hücrenin
                               Çenek                     büyümesi  hızlanır.  Tohum  kabuğu  çatlar.  Tohum
                                                         kabuğu  çatlayan  embriyo  büyür  ve  gelişir.
             Embriyonik                                  Çimlenmekte olan tohumda ilk önce embriyonik kök
               gövde                                     oluşur. Daha sonra oluşan embriyonik gövde yukarı
                                                         doğru uzayarak yeni bitkiyi (fide) oluşturur.
                                                         Çimlenmeyi etkileyen faktörler
                                                         Su: Enzimlerin çalışmaya başlaması ve etkinliğinin
                                                         devamı  için  su  gereklidir.  Ortamda  fazla  su
                                                         bulunması tohumun oksijen almasını engellediği için
                                                         çimlenmeyi durdurur.
                                               Tohum     Oksijen: Çimlenme sırasında embriyo hücrelerinin
                Embriyonik
              b    kök                         kabuğu    enerji ihtiyacı oksijenli solunum ile sağlanır.
                                                         Sıcaklık:  Enzimlerin  çalışma  hızını  etkiler.  Birçok
                              Görsel 1
                                                         bitkide çimlenme için uygun sıcaklık 25 °C’dir.
             a) Tek çenekli, b) Çift çenekli bitkilerin tohum yapısı




















                  Görsel 2: Tek çenekli mısırda çimlenme        Görsel 3: Çift çenekli fasulyede çimlenme
                                                                                                    85
   83   84   85   86   87   88   89   90   91   92   93