Page 34 - Coğrafya 12 | Kazanım Kavrama Etkinlikleri
P. 34

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
                                                                                      Kavram Öğretimi 17
            Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı                   COĞRAFYA 12
            2. ÜNİTE     : BEŞERÎ SİSTEMLER > 2.5. Türkiye Turizmi > 2.5.2. Türkiye’nin Kültürel Mirası
            Kavram       : Coğrafi İşaret
            Genel Beceriler  : Eleştirel Düşünme Becerisi
            Alan Becerileri  : Coğrafi Sorgulama Becerisi, Zamanı Algılama Becerisi

             Çalışmanın Adı                    COĞRAFYA PARÇASI ÜRÜNLER                             20 dk.
             Çalışmanın Amacı  Coğrafi işaret kavramını açıklayabilme.

            Yönerge 1: Aşağıdaki metinden yararlanarak soruları yanıtlayınız.

              Bir ürünün “coğrafi işaret” olarak nitelendirilebilmesi için, sınırları belli bir alan ve kökeninin bulun-
              duğu bu alandan kaynaklı karakteristik nitelikleri bulunmalıdır. Coğrafi İşaretler, kavramsal olarak
              “menşe adı” ve “mahreç işareti” olarak ikiye ayrılır. Menşe adı, herhangi bir ürünün belli bir coğraf-
              yaya ait nitelikleri ile doğal ve beşerî şartların doğrudan izlerini taşıyan ürünler için kullanılmaktadır.
              Erzincan tulum peyniri, menşe adı tescilli bir üründür ve tescilde belirtilen coğrafi sınırlar dışında
              üretilemez. Mahreç işareti ise yine o coğrafyadan kaynaklanmakla birlikte üretim ve işleme aşama-
              larından en az birinin o bölgeye ait olduğu anlamına gelmektedir. Antep baklavası mahreç işaretli bir
              üründür, coğrafi işaret tescilli Antep fıstığı, kullanılması ve tescilde belirtilen üretim metoduna bağlı
              kalınması hâlinde Gaziantep dışındaki illerde de üretilebilmektedir.


            Sorular:

            1.  Aşağıdaki tabloda verilen ürünlerin, kavramsal olarak hangi coğrafi işaret grubuna dâhil olduğunu
                işaretleyiniz.






                               Ürün Adı





              1   Finike portakalı                               X
              2   Afyon sucuğu

              3   Adana kebabı

              4   Şanlıurfa biberi
              5   Milas el halısı

              6   Denizli traverteni

              7   Konya etli ekmeği
              8   Eskişehir lületaşı

              9   İnegöl köftesi

            2.  Yaşadığınız bölgedeki ürünlerin niteliğini düşünerek coğrafi işaret kavramını tanımlayınız.










                                                                                                    31
   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39