Page 77 - ÇALGI TOPLULUKLARI THM 11
P. 77

76     ÇALGI TOPLULUKLARI TÜRK HALK MÜZİĞİ (THM)
                    Temel Müzik Kültürü
         1.3.




         KARCIĞAR MAKAMINDA İCRA










           HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
           1. Karcığar makamının yapısal ve donanımsal özellikleri neler olabilir? Bu konudaki bilgilerinizi
               arkadaşlarınızla paylaşınız.

           2. Repertuvarınızda bulunan türkülerden karcığar makamında olanlara örnekler veriniz.






           A) Durağı    :  Dügâh perdesidir.
           B) Seyri     :  İnici-çıkıcıdır.
           C) Dizisi    :  Yerinde uşşak dörtlüsüne, nevâ (re) perdesinde hicaz beşlisinin eklenmesinden
                          meydana gelmiştir.

           Ç) Güçlüsü :   Uşşak dörtlüsü ile hicaz beşlisinin ek yerindeki nevâ (re) perdesidir.
                          Üzerinde hicaz çeşnili yarım karar yapılır.
           D) Yeden’i :   Rast (sol) perdesidir.

           Gülizar      :  Karar sesi ( la ) karcığar dizisine ek olarak mi bemol ve  mi naturel sesi birlikte
                          görülür.
           Nevruz       :  Karar sesi ( la ) karcığar dizisinden mi bemol sesinin 2 koma olması ile ayrılır.

                UYARI:

              • Bu bölümde verilen karcığar makamındaki eserlerin makamsal ve yöresel özelliklerine dikkat
                 ediniz.

              • Bu bölümde verilen karcığar makamındaki eserlerin metronomuna dikkat ediniz.

              • Karcığar makamındaki eserler icra edilirken telli, nefesli, yaylı, vurmalı sazlar ve koristlerle
                 iş birliği içinde çalışıldığı unutulmamalıdır.
              • Orkestra ve grup şefi ile iletişim içerisinde olmanız gerektiğini unutmayınız.


              • Karcığar makamındaki eserleri bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak farklı çalgı toplu-
                 luklarından dinleyiniz.

              • Bu bölümde öğrendiğiniz bilgileri kullanarak basit ritimde, 8 ölçülük bir motif oluşturmaya
                 çalışınız.
   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82