Page 142 - TÜRK HALK MÜZİĞİ KORO | 11
P. 142

mersin      :  Mersingillerden, Güney ve Batı Anadolu dağlarında yetişen, yaprakları yaz kış yeşil ka-
                             lan,  gıda  ve  parfüm  sanayisinde  ham  madde  olarak  kullanılan,  meyvesi  murt  adıyla
                             bilinen, esansı çıkarılan, beyaz çiçekli, güzel kokulu bir ağaç.
              müşterek    :  Ortaklaşa, el birliğiyle birlikte yapılan veya hazırlanan.
                                                            N
              nazariyat   :  Kuramlar.
                                                            O
              okka        :  1,282 kilogram veya 400 dirhemlik ağırlık ölçüsü birimi, kıyye.
                                                            P
              palaz       :  Kaz, ördek, güvercin vb. bazı kuş yavrularının civcivlikten sonraki durumu.
              potin       :  Koncu ayak bileğini örtecek kadar uzun olan, bağcıklı veya yan tarafı lastikli ayakkabı.

                                                            S
              setre       :  Düz yakalı, önü ilikli bir ceket türü.
              seyir       :  Ezgi dolaşım kuralları.
              sini        :  Üzerinde yemek de yenilebilen, yuvarlak, bakır veya pirinçten büyük tepsi.
              suna boylu  :  İnce ve uzun boylu.
              sümbül      :  Zambakgillerden, soğanla üretilen, 15-20 santimetre yüksekliğinde, çiçekleri keskin ko-
                             kulu ve türlü renkli, çok yıllık bir süs bitkisi.
                                                            Ş
              şadırvan    :  Genellikle cami avlularında bulunan, çevresindeki musluklardan ve ortasındaki fıskiye-
                             den su akan, üzeri kubbeli veya açık havuz.
              şavk        :  Işık.
                                                            T
              tecessüs    :  Belli etmeden kendini ilgilendirmeyen şeyleri öğrenmeye çalışma. Merakını gidermeye
                             çalışma, görme, anlama merakı.
              tenvir      :  Aydınlatma, bilgi verme.
              tirid       :  Et suyuna kızartılmış veya bayat ekmek konularak yapılan yemek. Yemeğin suyu.
                                                            Y
              yakımcı     :  Türkü yakan kimse.
              yemeni      :  Kalıpla basılıp elle boyanan, kadınların başlarına bağladıkları tülbent. Bir tür hafif ve
                             kaba ayakkabı.
                                                            Z
              zerde       :  Safranla renk ve koku verilen bir çeşit şekerli pirinç peltesi.
              zülüf       :  Şakaklardan sarkan saç lülesi. Sevgilinin saçı, zülfüyâr.
























                                                                                                         141
   137   138   139   140   141   142   143   144   145   146   147