Page 142 - TÜRK HALK MÜZİĞİ KORO | 11
P. 142
mersin : Mersingillerden, Güney ve Batı Anadolu dağlarında yetişen, yaprakları yaz kış yeşil ka-
lan, gıda ve parfüm sanayisinde ham madde olarak kullanılan, meyvesi murt adıyla
bilinen, esansı çıkarılan, beyaz çiçekli, güzel kokulu bir ağaç.
müşterek : Ortaklaşa, el birliğiyle birlikte yapılan veya hazırlanan.
N
nazariyat : Kuramlar.
O
okka : 1,282 kilogram veya 400 dirhemlik ağırlık ölçüsü birimi, kıyye.
P
palaz : Kaz, ördek, güvercin vb. bazı kuş yavrularının civcivlikten sonraki durumu.
potin : Koncu ayak bileğini örtecek kadar uzun olan, bağcıklı veya yan tarafı lastikli ayakkabı.
S
setre : Düz yakalı, önü ilikli bir ceket türü.
seyir : Ezgi dolaşım kuralları.
sini : Üzerinde yemek de yenilebilen, yuvarlak, bakır veya pirinçten büyük tepsi.
suna boylu : İnce ve uzun boylu.
sümbül : Zambakgillerden, soğanla üretilen, 15-20 santimetre yüksekliğinde, çiçekleri keskin ko-
kulu ve türlü renkli, çok yıllık bir süs bitkisi.
Ş
şadırvan : Genellikle cami avlularında bulunan, çevresindeki musluklardan ve ortasındaki fıskiye-
den su akan, üzeri kubbeli veya açık havuz.
şavk : Işık.
T
tecessüs : Belli etmeden kendini ilgilendirmeyen şeyleri öğrenmeye çalışma. Merakını gidermeye
çalışma, görme, anlama merakı.
tenvir : Aydınlatma, bilgi verme.
tirid : Et suyuna kızartılmış veya bayat ekmek konularak yapılan yemek. Yemeğin suyu.
Y
yakımcı : Türkü yakan kimse.
yemeni : Kalıpla basılıp elle boyanan, kadınların başlarına bağladıkları tülbent. Bir tür hafif ve
kaba ayakkabı.
Z
zerde : Safranla renk ve koku verilen bir çeşit şekerli pirinç peltesi.
zülüf : Şakaklardan sarkan saç lülesi. Sevgilinin saçı, zülfüyâr.
141

