Page 100 - Konu Özetleri TYT Biyoloji
P. 100
VİRÜSLER
Hepatit B
• Hepatit B, sarılık hastalığının bir çeşididir. Hepatite
sebep olan virüslerin A, B, C, D ve E şeklinde çeşitleri
vardır. Bu virüsler karaciğer hücrelerini enfekte ederek
kanser, siroz gibi ciddi hastalıklara yol açar.
• Hepatit B virüsü; kan, vücut sıvıları ve doğrudan temas
sonucu bulaşabilir. Özellikle insanların toplu olarak bu-
lunduğu, beslendiği yerlerde bu hastalığın bulaşma riski
artmaktadır.
• Hepatit B virüsü vücuda girdikten sonra 40 ila 80 gün
arasında değişen uzun bir kuluçka dönemi geçirir. Baş
ağrısı, ateş, yorgunluk, hâlsizlik, kırıklık, iştahsızlık, bu- Hepatit virüsü
lantı, kusma, karın ağrısı, üşüme gibi enfeksiyon belirti-
leri görülür.
• Virüs, karaciğer hücrelerini tahrip ederek fonksiyonlarını bozar.
• Bu hastalıktan korunmak için hijyen kurallarına uyulmalı ve aşı olunmalıdır.
AIDS
• AIDS, Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu
anlamına gelen İngilizce kelimelerinin baş harflerinden
oluşan, insan bağışıklık yetmezliği virüsünün (HIV) se-
bep olduğu çok tehlikeli bir hastalıktır.
• Virüs, hasta kişinin bağışıklık sisteminin tamamen çök-
mesine ve diğer basit hastalıklardan bile ölmesine yol
açmaktadır.
• Güvenli olmayan cinsel ilişki, hijyenik olmayan cerrahi
müdahaleler, kanında HIV bulunan kişinin kanının sağ-
lıklı kişiye transferi gibi yollarla bulaşan bir hastalıktır.
HIV virüsü
• Gece terlemeleri, yüksek ateş, hızlı kilo kaybı, hâlsizlik, devamlı öksürük, özellikle ağızda mantar enfeksiyonu, deri
döküntüleri, sindirim sistemi bozuklukları, menenjit gibi hastalıkların görülmesi AIDS hastalığının belirtileridir.
Viral hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenler:
• Yemekten önce ve sonra, tuvaletten önce ve sonra eller sabun ve bol su ile iyice yıkanmalıdır.
• Kişisel temizliğe ve hijyene özen gösterilmeli, hastalık durumunda insanlarla doğrudan temastan kaçınılmalı
• Toplu yaşanılan yerlerde öksürürken, aksırırken ağız bir mendille kapatılmalı
• Sokaklara tükürülmemeli
• Islak veya kâğıt mendil ya da havlu kullanmalı
• İçme ve kullanma suyu ihtiyacı güvenli kaynaklardan karşılanmalı, şüpheli durumlarda içme suları kaynatılmalı veya
klorlanmalı
• Çiğ tüketilen meyve ve sebzeler, bol su ile yıkandıktan sonra tüketilmeli
• Gıdalar, olabildiğince taze tüketilmeli ve buzdolabında saklanmalı, açıkta satılan ve son kullanma tarihi geçmiş
ürünlerden kaçınmalı
• Pastörize edilmiş ya da UHT (çok yüksek sıcaklık) yöntemi ile paketlenmiş sütler tüketilmeli, açıkta satılan sütlerden
alınmamalı
• Hayvansal gıdalar iyice pişirilmeli, soğuk hava odalarında saklanmalı
• Hastalıklara karşı aşı yaptırılmalıdır.
100 MEBİ KONU ÖZETLERİ BİYO
BİYOLOJİ - TYTLOJİ - TYT