Page 91 - Konu Özetleri TYT Kimya
P. 91
KOZMETIKLER - ILAÇLAR - GIDALAR
HAZIR GIDALARI SEÇERKEN VE TÜKETIRKEN DIKKAT EDILMESI GEREKENLER
Üretiminde hiçbir kimyasal gübre ve katkı maddesi kullanılmayan, herhangi bir işlemden geçmemiş gıda maddelerine
doğal gıda denir.
Tüketilmesi kolay, raf ömrü uzun, koruyucu, renklendirici gibi çeşitli kimyasallar içeren besin maddelerine ise hazır gıda
denir.
Hazır gıdaları seçerken ve tüketirken dikkat etmek gerekir. Hazır gıdalar başta obezite olmak üzere birçok hastalığa
neden olur. Yeterince vitamin içermedikleri için vücut direncini düşürebilir, hafıza gelişimini engelleyebilir. Hazır
gıdalarda kullanılan yağlar genellikle ucuz ve sağlıksız olduğu için damar tıkanıklıklarına yol açarak kalp krizine neden
olabilir.
Gıda Katkı Malzemeleri ve Uygulanan Işlemler
Hazır gıdalara bozulmayı önlemek, göze güzel görünmesini sağlamak için birçok kimyasal madde katılır.
• Koruyucular (Antimikrobiyal Maddeler): Hazır gıdaları bakteri, küf ve maya bozulmasından korumak, raf ömrünü
uzatmak, doğal renk ve aromayı korumak, pH değerini ayarlamak için kullanılır.
• Renklendiriciler (Gıda Boyaları): Hazır gıdayı çekici hâle getirmek için kullanılır.
• Emülgatörler: Hazır gıdalara homojen görüntü kazandırmak için eklenir.
• Tatlandırıcılar: Hazır gıdanın tatlı olmasını sağlamak için kullanılır.
• Pastörizasyon ve UHT: Genellikle süt ve süt ürünleri pastörizasyon veya UHT ile işlenerek dayanıklı hâle getirilir.
YENILEBILIR YAĞ TÜRLERI
Yağlar organik maddelerdir. Yağlar birçok gıda maddesine tat katar. Aşırı yağ tüketimi sağlık için zararlıdır. Örnek
olarak katı yağlara tereyağı, margarin; sıvı yağlara ise zeytinyağı, mısır özü yağı, ayçiçeği yağı, fındık yağı verilebilir.
Yağlar üretim şekline göre sızma, riviera, rafine ve vinterize olarak adlandırılır.
KIMYA - TYT MEBİ KONU ÖZETLERİ 91