Page 167 - Ortaöğretime Uyum Haftası - Mevzuat
P. 167
165
a) Yatılı Öğrenci Yemek Tabelası Düzenlemesi ve Günlük Erzak Çıkarma Talimatı
Yatılı öğrenci yemek tabelası düzenlemesi ve ambardan günlük erzak çıkarımı ile
muayene kabul işlemleri aşağıda yazılı olduğu şekilde yapılır:
1. Pansiyon ambar memuru, günlük tabelaya girecek kişi sayısını pansiyondan so-
rumlu müdür yardımcısından alarak yemek listesine uygun tabela cetveli düzen-
ler.
2. Günlük tabelada yazılı erzakın çıkarılmasına, çizelgenin okul müdürlüğüne onay-
latılmasından sonra başlanır.
3. Erzak çıkarımı okul yönetimince belirlenen saatte yapılır ve ilgililerine tebliğ edi-
lir.
4. Erzak çıkarımında ilgili müdür yardımcısı, belletici veya nöbetçi belletici öğret-
men, ambar memuru, aşçı ve pansiyon nöbetçi öğrencisi hazır bulunur.
5. Çıkarılan erzakın tabela mevcuduna göre tam, sağlam ve temiz olmasına dikkat
edilir. Ürünün kontrolü yapıldıktan sonra aşçıya tutanak ile teslim edilir.
6. Taze meyve ve sebzeler ile bozulacak cinsten günlük gelecek gıda maddesi,
tabelaya konulmuş ise mutfağa tesliminden önce komisyon üyeleri tarafından
kontrolden geçmedikçe pişirilmez ve yedirilmez.
7. Günlük erzak çıkarımı tamamlandıktan sonra tabela listesi ilgililerce imzalanır.
b) Aşçının Sorumlulukları Hakkında Talimat
Pansiyonda çalışan aşçının görev tanımı, okul yönetimince belirlenir, kendilerine ya-
zılı olarak tebliğ edilir.
Aşçının görevleri şunlardır:
1. Aşçının yapılan işe uygun kıyafet, bone, maske ve eldiven kullanması zorunlu-
dur.
2. Aşçının hijyen kurallarına ve öz bakımına dikkat etmesi gerekir.
3. Kendisine verilen malzemeyle beslenme rehberini esas alarak yemek listesinde
belirtilen yemekleri hazırlar.
4. Teslim aldığı gıda maddelerinin bozulmadan saklanmasını, hazırlanmasını ve ye-
rinde kullanmasını sağlar.
5. Mutfaktaki araç ve gereçlerin bakım ve temizliğine dikkat eder.
6. Mutfağın temizlik, bakım ve düzenini sağlar.
7. Günlük çıkan yemeğin numunesini “Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yö-
netmelik” esaslarına göre saklar.
8. Ambardan günlük malzemenin çıkarılmasına nezaret eder.
9. Günlük dağıtılacak malzemenin kalanını sayarak pansiyondan sorumlu müdür
yardımcısına teslim eder ve tasarruf tedbirlerine riayet eder.
10. Görevlerinden dolayı belletici veya nöbetçi belletici öğretmen ile okul yönetimi-
ne karşı sorumludur.
c) Teknik Personelin Görev ve Sorumlulukları
Pansiyon teknik işlerini yürütmek üzere teknik personel görevlendirilir. Pansiyonda
çalışan teknik personelin görev tanımları okul yönetimince istihdam edildiği alana
uygun olarak kendilerine tebliğ edilen görevlendirme çizelgesi ile belirlenir.
Teknik personelin görevleri şunlardır: