Page 167 - Ortaöğretime Uyum Haftası - Mevzuat
P. 167

165
          a)  Yatılı Öğrenci Yemek Tabelası Düzenlemesi ve Günlük Erzak Çıkarma Talimatı
          Yatılı öğrenci yemek tabelası düzenlemesi ve ambardan günlük erzak çıkarımı ile
          muayene kabul işlemleri aşağıda yazılı olduğu şekilde yapılır:

          1.  Pansiyon ambar memuru, günlük tabelaya girecek kişi sayısını pansiyondan so-
            rumlu müdür yardımcısından alarak yemek listesine uygun tabela cetveli düzen-
            ler.
          2.  Günlük tabelada yazılı erzakın çıkarılmasına, çizelgenin okul müdürlüğüne onay-
            latılmasından sonra başlanır.
          3.  Erzak çıkarımı okul yönetimince belirlenen saatte yapılır ve ilgililerine tebliğ edi-
            lir.
          4.  Erzak çıkarımında ilgili müdür yardımcısı, belletici veya nöbetçi belletici öğret-
            men, ambar memuru, aşçı ve pansiyon nöbetçi öğrencisi hazır bulunur.
          5.  Çıkarılan erzakın tabela mevcuduna göre tam, sağlam ve temiz olmasına dikkat
            edilir. Ürünün kontrolü yapıldıktan sonra aşçıya tutanak ile teslim edilir.
          6.  Taze  meyve  ve  sebzeler  ile  bozulacak  cinsten  günlük  gelecek  gıda  maddesi,
            tabelaya konulmuş ise mutfağa tesliminden önce komisyon üyeleri tarafından
            kontrolden geçmedikçe pişirilmez ve yedirilmez.
          7.  Günlük erzak çıkarımı tamamlandıktan sonra tabela listesi ilgililerce imzalanır.
          b)  Aşçının Sorumlulukları Hakkında Talimat
          Pansiyonda çalışan aşçının görev tanımı, okul yönetimince belirlenir, kendilerine ya-
          zılı olarak tebliğ edilir.
          Aşçının görevleri şunlardır:
          1.  Aşçının yapılan işe uygun kıyafet, bone, maske ve eldiven kullanması zorunlu-
            dur.
          2.  Aşçının hijyen kurallarına ve öz bakımına dikkat etmesi gerekir.
          3.  Kendisine verilen malzemeyle beslenme rehberini esas alarak yemek listesinde
            belirtilen yemekleri hazırlar.
          4.  Teslim aldığı gıda maddelerinin bozulmadan saklanmasını, hazırlanmasını ve ye-
            rinde kullanmasını sağlar.
          5.  Mutfaktaki araç ve gereçlerin bakım ve temizliğine dikkat eder.
          6.  Mutfağın temizlik, bakım ve düzenini sağlar.
          7.  Günlük çıkan yemeğin numunesini “Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yö-
            netmelik” esaslarına göre saklar.
          8.  Ambardan günlük malzemenin çıkarılmasına nezaret eder.
          9.  Günlük dağıtılacak malzemenin kalanını sayarak pansiyondan sorumlu müdür
            yardımcısına teslim eder ve tasarruf tedbirlerine riayet eder.
          10.  Görevlerinden dolayı belletici veya nöbetçi belletici öğretmen ile okul yönetimi-
            ne karşı sorumludur.
          c)   Teknik Personelin Görev ve Sorumlulukları
          Pansiyon teknik işlerini yürütmek üzere teknik personel görevlendirilir. Pansiyonda
          çalışan teknik personelin görev tanımları okul yönetimince istihdam edildiği alana
          uygun olarak kendilerine tebliğ edilen görevlendirme çizelgesi ile belirlenir.
          Teknik personelin görevleri şunlardır:
   162   163   164   165   166   167   168   169   170   171   172