Page 22 - Veri Okuryazarlığı
P. 22

VERİ
          OKURYAZARLIĞI



                                     Yaratıcı                                                Ders Dışı
                2.                  Düşünce ve   Finansal                            Grup
            ETKİNLİK       Sorumluluk  İnovasyon  Okuryazarlık
                                     Becerisi                                                Ders İçi
          Etkinliğin      VERİ GÖRSELLEŞTİRME                                     Etkinliğin
          Adı                                                                     Süresi     80 Dakika
                            •  Görselleştirilmiş verileri yorumlayabilme.
          Etkinliğin        •  Görselleştirilen farklı verileri birbiriyle ilişkilendirebilme.
          Amacı
                            •  Verilerden yeni bilgiler üretebilme.

          Etkinliğin      Etkinlik verileri görselleştirerek yorumlamayı, görselleştirilen farklı verileri birbiriyle ilişki-
          Açıklaması      lendirmeyi ve verilerden yeni bilgiler üretebilmeyi içermektedir.
                          Öğretmen tarafından öğrencilere veri görselleştirme ile ilgili sorular sorularak derse dik-
                          katleri çekilir. Öğrencilere daha önce TÜİK web sitesi üzerinde inceledikleri veriler hatır-
                          latılır. TÜİK web sitesi (https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Sut-ve-Sut-Urunleri-Ureti-
                          mi-Eylul-2022-45757) üzerinden “Tablo-1 Süt ve süt ürünleri üretim miktarı” ile ilgili
          Etkinliğin      veriler bulunan daha önceki etkinlikte indirdikleri excel dosyasını incelemeleri istenir.
          Uygulanması     2021 yılına ait aylık olarak verilen “Toplanan inek sütü” ve “İçme sütü” verisi üzerinden iş-
                          lem yapmaları gerektiği istenir. Bu verileri düzenleyerek tablo ve grafik hâline getirmeleri,
                          aritmetik ortalama ve standart sapma gibi hesaplamalar yapmaları istenir. Yaptığı çalış-
                          maları ile ilgili bir rapor hazırlayarak sunum yapmaları beklenir. Öğrencilere sunumları
                          sınıf ortamında yaptırılarak değerlendirilir.

           Yönerge: Çalışma için Beşer kişilik gruplar oluşturunuz. TÜİK web sitesi (https://data.tuik.gov.tr/Bulten/
                   Index?p=Sut-ve-Sut-Urunleri-Uretimi-Eylul-2022-45757) üzerinden daha önce indirdiğiniz “Tab-
                   lo-1 Süt ve süt ürünleri üretim miktarı” ile ilgili veriler bulunan excel dosyasını inceleyeniz. 2021
                   yılına ait aylık olarak verilen “Toplanan inek sütü” ve “İçme sütü” verilerini yeni bir excel dosya-
                   sına alıp tablo hâlinde düzenleyiniz. Bu veri ile ilgili aritmetik ortalama ve standart sapma de-
                   ğerlerini hesaplayarak bu verileri uygun grafikler ile görselleştiriniz. Yaptığınız hesaplamalara ve
                   grafiklere dayalı olarak yorumlar yapınız. Yaptığınız işlemleri rapor hâline getirerek sınıfta sunum
                   yapınız. Yaptığınız çalışmalara göre aşağıdaki soruları da cevaplandırınız.

          1.  2021 yılına ait toplanan “toplanan inek sütü” ve “içme sütü” aylık
              ortalamaları nelerdir?
          2.  2021 yılına ait toplanan “toplanan inek sütü” ve “içme sütü”
              verilerine ait standart sapmalar nelerdir?
          3.  Elde ettiğiniz grafiklere göre “toplanan inek sütü” ve “içme sütü”
              verilerinin artış ve azalış gösterdiği aylar hangileridir?
          4.  Elde ettiğiniz grafiklere göre “toplanan inek sütü” ve “içme sütü”
              verilerinin arasında nasıl bir ilişki vardır? Yorumlayınız.
          5.  Elde ettiğiniz grafiklere ve hesaplamalara göre “toplanan inek
              sütü” ve “içme sütü” miktarları için neler söylenebilir? Açıklayınız.













           22
   17   18   19   20   21   22   23