Page 54 - OKÇULUK
P. 54
3. ÜNİTE
2.2 Makaralı Yay
Makaralı yayın ortaya ilk çıkışı 1950 yılına kadar gider. Makaralı yayı diğer yaylardan ayıran en temel
özellikler: su terazisi, mercek, gez ve tetik gibi -isabetli bir atış yapmayı sağlayan- ekipmanların olmasıdır.
Ayrıca yaya ismini veren makaraların olması ve kanatlarının klasik yaya göre daha kısa olması da onu
diğer yaylardan ayırır.
Makaralı yayda, yayı germe aşamasında kiriş daha serttir. Çekişe başladıktan sonra makaraların tek-
nik özelliğinden dolayı %80-85’i bulan Let off denilen çekişte bir yumuşama olur. İlk çekiş esnasında, 60
pound sertlikte olan bir makaralı yay, yayı gerdikten sonra çene altında tutulur ve sertliği 16 pounda kadar
düşebilir (Görsel 3.10).
1 1 Makara
2 Kanat
2
3
3 Gez
4 Nişangâh
5 Mercek
4
6 Rest
5
7 Kabza
9 8 Ön stabilizatör
6
7
8
9 Yan stabilizatör
10 10 Yay gövdesi
12 11 Taşıyıcı kirişler
11
12 Ana kiriş
Görsel 3.10 Makaralı Yay Kısımları
52