Page 140 - 3 Adım TYT Kimya
P. 140

KİMYA                                                                                        1. ADIM




        6.   Aşağıdakilerden hangisi deterjanların temel bileşenlerinden   10.  Hazır gıdalar,
            değildir?
                                                                    I. renklendiriciler
            A)  Yüzey aktif maddeler
                                                                    II. koruyucular
            B)  Ağartıcılar
                                                                   III. tatlandırıcılar
            C)  Yağlar
                                                                   gibi katkı maddelerinden hangilerini içerirler?
            D)  Sertlik gidericiler
                                                                   A) Yalnız I                          B) I ve II                          C) I ve III
            E)  Köpük oluşturucular
                                                                              D) II ve III                        E) I, II ve III






        7.   Aşağıdakilerden hangisi hazır gıdaların daha çok tercih
            edilme sebeplerinden değildir?
            A)  Daha kolay ulaşılması
            B)  Tüketim ömrünün daha kısa olması

            C)  Daha gösterişli ambalajlarda sunulması
                                                               11.  Gıdanın akıcılığını ve kıvamını ayarlamak, farklı sıvıların
            D)  Tatlandırıcılar sayesinde daha lezzetli olması
                                                                   ve  katıların  ayrılıp  faz  oluşturmasını  önlemek  amacıyla
            E)  Fiyatlarının daha uygun olması                     hazır gıdalarda kullanılan katkı maddesi aşağıdakilerden
                                                                   hangisidir?
                                                                   A)  Renklendiriciler
                                                                   B)  Emülsiyonlaştırıcılar
                                                                   C)  Asitlik düzenleyiciler
        8.   Hazır gıdalar ile ilgili,                             D)  Tatlandırıcılar

             I. Raf ömürleri sınırsızdır.                          E)  Antioksidanlar
             II. Son kullanma tarihinden sonra da tüketilebilir.
            III. Satın  alırken  üretim  ve  son  kullanma  tarihlerine  dikkat
               edilmelidir.
            yargılarından hangileri yanlıştır?

            A) Yalnız I                         B) Yalnız III                         C) I ve II
                       D) I ve III                   E) II ve III











        9.   Gıda katkı maddeleri,
                                                               12.  UHT işlemi ile ilgili,
                  I. raf ömrünü uzatmak
                                                                    I. Gıdaların raf ömrünü uzatır.
             II. güzel görünüm sağlamak
                                                                    II. En çok süt işlemede kullanılır.
            III. mikroorganizmaların oluşumunu engellemek
                                                                   III. Yüksek sıcaklıkta kısa süreli bir işlemdir.
            amaçlarından hangileri için kullanılır?
                                                                   yargılarından hangileri doğrudur?
            A) Yalnız I                         B) I ve II                         C) I ve III
                                                                   A) Yalnız II                         B) I ve II                         C) I ve III
                     D) II ve III        E) I, II ve III
                                                                             D) II ve III       E) I, II ve III



       138
   135   136   137   138   139   140   141   142   143   144   145