Page 45 - KİMYA-11
P. 45
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü KİMYA 11 20
2. ÜNİTE > Gazlar
Kazanım: 11.2.3.1. Gaz davranışlarını kinetik teori ile açıklar.
b. Kinetik teorinin temel varsayımları kullanılarak Graham Difüzyon ve Efüzyon Yasası türetilir.
Genel Beceriler: Eleştirel Düşünebilme Becerisi Alan Becerileri: Çıkarım Yapma Becerisi
Etkinlik İsmi PARFÜMDEKİ NOTALAR 25 dk.
Amacı Karşılaştığı durumları gazların difüzyonu ile açıklayabilme Bireysel
Yönerge Aşağıdaki metin ve tablodan yararlanarak soruları cevaplayınız.
PARFÜMDEKİ NOTALAR
Parfüm; kokulu esans yağlar ve aromatik karışımlardan, çeşitli kimyasal maddelerden elde edilen;
insan vücuduna, çeşitli nesnelere ve ortamlara güzel koku vermek amacıyla kullanılan karışım olarak
tanımlanır.
Sıvı parfüm ise oda sıcaklığında buharlaşan alkol, su ve uçucu aromatik koku moleküllerinden olu-
şan bir karışımıdır. Bu moleküllerin parfümün kokusunu yayma aşamalarına nota denir. Parfüm bi-
leşenleri, uçucu özelliklerine göre üç tip parfüm notası (üst, orta, alt) şeklinde sınıflandırılmaktadır.
Üst nota: Tepe notası da denir. Parfümün uygulanmasından sonra fark edilen, hafif koku molekülle-
rinden oluşan ve kısa bir sürede etkisi geçen daha uçucu bileşenlerdir.
Orta nota: Parfümün en önemli bölümü anlamında kalp notasıdır ve orta büyüklükteki koku mole-
küllerden oluşur. Üst notalar sönmeye yüz tutarken orta notalar ortaya çıkar. Parfümün özünü bun-
lar oluşturur ve hangi aileye ait olduğunu da belirler. En belirgin hâli ise kokunu cilde yerleşmesiyle
ortaya çıkar.
Alt nota: Dip nota da denir. En ağır koku moleküllerinden oluşan bu kısım; parfümün gerçek kişi-
liğinin, kalıcılığının ve başarısının ifadesidir. Kullanılan parfümün kalıcılığı konsantrasyonuna göre
değişir. Başarılı bir ürün elde etmek için parfüm piramidinde bütün içinde bu katmanların sıraları
geldikçe birbirlerine yol vermeleri, yani notalar arasında uyumlu bir geçiş yapılıyor olması gerekir.
Parfüm imal ederken önce alt, sonra orta, son olarak da üst nota eklenir. Notaları karıştırmak için en
ideal oran; %30 üst, %50 orta, %20 alt nota olacak şekildedir.
ÜST NOTA bergamut, limon, 10-15 dk.
Portakal,
mandalina,
ahududu, lavanta,
karanfil
ORTA NOTA yasemin, sandal ve sedir 20-60 dk.
Siklamen, tarçın, gül,
ağacı, baharat, nane
DİP NOTA odunsu bitki, kehribar, 4-5 saat.
Musk, amber, vanilya,
meşe yosunu
45